Virágzó vidékünk

Tantárgy lett a lovaglás és a lótartás egy jászsági általános iskolában

Fontos, hogy a gyerekeknek kapcsolatuk legyen a természettel, az állatokkal, és kulturáltan tudják eltölteni a szabadidejüket.

A lovasoktatás meghatározó központjává vált a Jászalsószentgyörgyi Lovas Centrum és Magyar Udvar. Néhány éve a helyi általános iskolában, a testnevelésóra keretében bevezették a nemzeti lovaskultúra tantárgyat, szeptembertől folytatódik lovaglás tanítása, írja a Szoljon.hu.

Az iskola harmadik és negyedik évfolyamain tanuló gyerekeknek heti három napon, a testnevelésóra keretében tanítunk lovaglást .A gyerekek a lovaskultúra oktatása során elméleti tudással is gazdagodnak, hiszen a ló felépítésén kívül megtanulják, hogy milyen eszközökkel és hogyan kell gondozni, ápolni az állatot, és nem utolsósorban takarmányozási ismereteket is szereznek

– mondta a portálnak Katona Béla, a lovarda vezetője.

Fotó: Pixabay

A ló közelségének, a lovaglásnak számos pozitív testi, lelki hatása ismert

A mai, digitalizált világban különösen fontos, hogy a gyerekeknek kapcsolatuk legyen a természettel, az állatokkal, és kulturáltan tudják eltölteni a szabadidejüket. A fiatalok a lovardában megtanulják a lóról való gondoskodást, ami erősíti a felelősségtudatukat. A lovaglás egyebek mellett fejleszti az egyensúlyérzéket és mozgáskészséget, önfegyelemre tanít. A tapasztalatokk szerint egyre nagyobb az igény sérült gyerekek lovasoktatására is.

Tantárgy lett a befőzés és a lekvárkészítés Törökkoppányban
A tanterv része, tananyag lett a befőzés a kicsinyke Somogy megyei falu iskolájában. A diákok akár pénzt is kereshetnek a lekvár- és savanyúságkészítéssel.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik