Kertünk-Portánk

Földforgató kiskertészeket keresnek Nógrádban

A pályázattal lehetővé teszik, hogy az iskolások számára a kert élményt és örömet nyújtó közeget jelentsen.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Váci Egyházmegyei Karitász az Iskolakertekért Alapítvány közreműködésével 2018. augusztus 21-től iskolakert-programot hirdetnek „Földforgatók” névvel a Nógrád megyei általános iskolák részére.

Városi gyerekek kertészkednek a felhőkarcolók árnyékában
Megtanulják, hogy a tehén nem lila és a burgonya nem fán terem.

A Földforgatók Iskolakert program a NAK támogatásával és a Váci Egyházmegyei Karitász koordinálásával Nógrád megye teljes területére kiterjedően, pilotprojektként valósul meg. A program célja, hogy hagyománnyá váljon az ifjúság természetes gyakorlóterepen történő környezeti nevelése, valamint a mezőgazdasági tevékenységet megismerve az ágazati pályaorientációt is segítsék. A pályázattal lehetővé teszik a felső tagozatos általános iskolások számára, hogy a kertet, mint élményt, felfedezést, örömet nyújtó közeget tapasztalják meg, és élményeiken keresztül kedvet kapjanak saját területük gondozásához.

Elsődleges cél, hogy felnőttkorban igényként jelenjen meg a kertművelés, és ezt használják az önellátásuk részeként, valamint a fiatalok számára megmutatkozzanak az agráriumban rejlő lehetőségek. A projekt közvetlen célja, hogy a programban részt vevő iskolákban elősegítse a kertészeti tevékenység hosszú távon is jól működő gyakorlatát és egyúttal hozzájárul az agrár-szakképzés népszerűsítéséhez.

Tantárgy lett a befőzés és a lekvárkészítés Törökkoppányban
A tanterv része, tananyag lett a befőzés a kicsinyke Somogy megyei falu iskolájában. A diákok akár pénzt is kereshetnek a lekvár- és savanyúságkészítéssel.

A program három évre szól, Nógrád megyére terjed ki és tíz közoktatási intézménynek nyújt lehetőséget. Pályázni 2018. augusztus 21. és szeptember 16. között lehet, további információk az projekt weboldalán augusztus 21-étől érhetők el.

Kiemelt kép: iskolakertekert.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik