Mozaik

Magyarországról eltűnt madárfajt fotóztak a Bükkben

Kisebb madárcsoda történt augusztus végén a Bükki Nemzeti Park területén, ahol egy Magyarországról szinte teljesen kihalt kövirigót sikerült lefotóznia egy természetjárónak, írja Facebook-oldalán a birding.hu.

Fotó: Zsinka Bernadett

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője a Sokszínű Vidék megkeresésére elmondta, a kövirigó a múlt század közepén még szórványos, de országszerte jellemző fészkelője volt a sziklakibúvásos hegyvidékeinknek, kőbányáinknak, sziklás szőlőterületeinknek. Utóbbi élőhelyeken a mesterséges, kőből rakott támfalak üregeiben, sőt a házi rozsdafarkúhoz hasonlóan présházak falában, ablakpárkányán is költött. Budapest ostromát követően a Budai-hegységben fészkelő állomány képviselői a fővárosi romhalmokban is fészkelt.

Utolsó ismert költése 2003-ban volt a Zemplénben, így fészkelő fajként gyakorlatilag mára eltűnt Magyarországról. Magyarország Trianon utáni területein nagyon kevés a számára megfelelő sziklakibúvásos, függőleges sziklafalas élőhely, ezért a haza állomány sziget- vagy szegélypopulációnak tekinthető. Az ilyen állományokra jellemző, hogy rendkívül érzékenyek a faj nagyobb térséget (kontinenst) érintő állománycsökkenésére, ami először itt jelentkezik. Hosszú távú vonulóként és a szőlő agráriumhoz (is) kötödő életmódja miatt a kövirigót is érinti az agrártáj általános madárcsökkenése

– fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy a mostani megfigyelés reményt adhat-e arra, hogy ismét nagyobb számban telepedjen meg hazánkban, Orbán Zoltán úgy felelt,

egy adatból ilyen következtetés levonni nem lehet, ráadásul ennek esély nem nő, hanem inkább csökken, újabb és újabb fajok tűntek és tűnhetnek el.

Idén is csodavilágba repítenek az év madárfotói
Órákig el tudnánk nézni ezeket a felvételeket.

Kiemelt képünk illisztáció. Fotó: Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik