Mozaik

Új élőhelyen bukkant fel keresztes vipera Zalában

A Kerka folyó mentén még sok alkalmas terület található a kígyófaj számára.

A Zala-megye nyugati szélén kanyargó Kerka folyó völgyének igazi ritkasága a keresztes vipera. A ritkán szem elé kerülő, rejtőzködő életmódú hüllő idén augusztusban két, korábban eddig ismeretlen helyen bukkant fel ezen a területen, olvasható a Balaton-felvidéki Nemzeti Park weboldalán.

500 rákosi viperát telepítenek vissza a háborítatlan magyar vadonba
Találkozott már rákosi viperával? Nem? Nem is fog. Rezervátumokba térhetnek vissza a védett kígyók.

A kígyókat övező ellenszenv, és alaptalan félelem miatt a szem elé kerülő példányokat sajnos igen gyakran agyonverik. A hiedelmekkel ellentétben a viperák maguktól sohasem támadnak az emberre, leggyakrabban megpróbálnak elmenekülni. Kígyómarás a vipera szándékos zavarása, sarokba szorítása következtében fordulhat elő.

Hazánkban a keresztes vipera fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 250 ezer forint. Elpusztítása bűncselekménynek számít. Sajnos a legtöbb információ agyonütött példányokról lát napvilágot.

Idén nyáron egy gazdálkodó erdészeti munkák közben talált rá a veszélyeztetett faj egy kifejezetten nagynak számító, sötét színű példányára, és ezt jelentette a nemzeti parknak.

A 2020-ban az év hüllőjének választott keresztes vipera számára a Kerka-mentén még sok alkalmas élőhely található, így a jövőben várhatóan még több helyről sikerül kimutatni e kígyófaj ottani jelenlétét.

Kiemelt kép: Benny Trapp/Wikimedia Commons

Rémálom Igalon: erdei siklók költöztek egy családi házba
A lakóknak ki kellett költözniük az állatok miatt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik