Mozaik

Négyes ikrek születtek a nyíregyházi oroszláncsaládban

A 2 hím és a 2 nőstény pénteken 6 hetesen mutatkoztak be a nagyközönségnek.

Négyes ikrek születtek a Nyíregyházi Állatpark oroszlán (Panthera leo) családjában. Az oroszlánkölykök, azért is különlegesek, mert a Nyíregyházi Állatpark „alapító” oroszlánjának dédunokái, írta weboldalán az állatpark.

Szép csendben kihalnak az oroszlánok
Az eredeti Oroszlánkirály bemutatása óta felére csökkent a számuk.

A kis oroszlánok vakon és foltos bundával 1.5 kg testsúllyal látták meg a napvilágot és az anyatejnek köszönhetően szépen gyarapodnak. 3-4 hónaposan elkezdik majd kóstolgatni a húst is, ám egészen 6 hónapos korukig az anyatej lesz a fő táplálékuk.

A 2 hím és a 2 nőstény most – hogy 6 hetesek lettek – pénteken mutatkoztak be a nagyközönségnek és átestek egy állatorvosi vizsgálaton is, ahol a vakcinák beadása mellett testtömegüket is megmérte parkunk állatorvos csapata. A két nőstény állat 5.8 kg és 6.1 kg, a hím állatok mindkét tagja 7.3 kg volt egyedenként.

Az oroszlán az egyetlen társas életmódú macskaféle, így a nemrég született utódok nem csak az anyaállattal, de apjukkal és nagynénjükkel is együtt élnek. A 7 éves ivarérett nőstény állatok a Nyíregyházi Állatparkban születtek és unokái a park leghíresebb oroszlánjának Eleknek, aki alapító tagja volt a SóstóZoo-nak. A hím apaállat 10 esztendős és Hollandiából érkezett 2016-ban Nyíregyházára.

Cirkuszi oroszlánokat fogadott be a Veresegyázi Medveotthon
 A nyolc felnőtt és a két kölyök oroszlán Magyarország legnagyobb nagymacska-kifutóját vehette birtokba hétfőn.

Mivel az oroszlánokra jellemző az ivari dimorfizmus – hiszen a felnőtt hímek 20-30%-al nagyobbak a nőstényeknél s sörényt viselnek – így a most 6 hetes hím kölykök is pár hónap múlva megkülönböztethetőek lesznek lánytestvéreiktől. Nem véletlen, hogy számtalan irodalmi és művészeti alkotásban látható a faj, hiszen a kifejlett hím oroszlán -Afrika legnagyobb és legerősebb ragadozója -méltóságteljes látványt nyújt.

Az afrikai oroszlánok fennmaradása a legtöbb helyen biztosítottnak látszik, bár hosszabb távon az élőhelyek elvesztése miatt valószínűleg csak a természetvédelmi területeken.

A most született kicsikkel már 14 oroszlán él a Nyíregyházi Állatparkban, melyekből  hat a ritka fehér színváltozathoz tartozik.

Európa legjobb állatkertjei közé került a nyíregyházi Sóstó Zoo
A Nyíregyházi Állatpark végzett az első helyen a 250 ezer és az 500 ezer látogatószám közötti európai állatkertek rangsorában.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik