Mozaik

Ezek lettek az év múzeumai 2020-ban Magyarországon

Nagy és kis múzeumok kategóriában is győztest hirdettek.

A Múzeumi ReStart program keretein belül a világjárvány miatt online került sor a napokban a Pulszky Társaság által adományozott „Év múzeuma”, az „Év kiállítása” és a „Közösségi múzeum” elismerések kihirdetésére, írta az MTI.

Az évente odaítélt kitüntetések idén megújultak: több kategóriában hirdettek nyerteseket, és az önálló jelentkezés mellett elsősorban jelölés alapján lehetett részt venni a megmérettetésben. Az év kiállítása címre most először a határon túli, magyar vonatkozású gyűjteménnyel rendelkező múzeumok is pályázhattak.

Fűzből fonott új kerítést kapott a Palóc Múzeum büszkesége
A munkálatokat Kovács Zoltán jászárokszállási kosárfonó mester, népi iparművész végezte el Balassagyarmaton.

Az 1996-ban alapított Az év múzeuma díjat a muzeális intézmények elmúlt évi fejlődését értékelve, a stratégiai eredményeket összevetve ítélik oda. Meghirdetése idén két kategóriában történt: a “nagy múzeumok” sorában az országos múzeumok, országos szakmúzeumok és a megyei hatókörű városi múzeumok versenyezhettek, a “kis múzeumok” között a területi múzeumok, tematikus múzeumok, közérdekű muzeális gyűjtemények és kiállítóhelyek szerepeltek. Kategóriánként 6-6 esélyes közül választott a zsűri.

Az év múzeuma versenyét a “nagy múzeumok” kategóriában a Ludwig Múzeum (Budapest), a “kis múzeumok” között a Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény (Budaörs) nyerte. Az Országos Közgyűjtemények Szövetségének (OKSZ) különdíját a Kecskeméti Katona József Múzeum, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének (MVMSZ) különdíját a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum kapta.

Az idei évben a zsűri két kategóriában ítélte oda a 2010-ben alapított Az év kiállítása díjat, a versenyben kilenc kiállítás szerepelt. Az év kiállítása címet a 2 millió forint feletti bekerülési költségű kiállítás kategóriában a Duna Múzeum (Esztergom) Vízeum című új állandó kiállítása, a 2 millió forint alatti kategóriában a vajdasági Topolya Község Múzeuma Volt egyszer egy színház. című időszaki tárlata nyerte.

Két magyar múzeum az európai top 40-ben
Esélyesek a 2018-as év európai múzeuma díjra.

Dicsérő oklevelet kapott a Szennai Skanzen a MESETÉR Látványtár interaktív múzeumi tér kialakításáért, és a Magyar Nemzeti Múzeum a CLARA – Rotschild Klára divatkirálynő a vasfüggöny mögött című időszaki kiállításáért.

A Közösségi Múzeum elismeréseket az idén 14 muzeális intézmény vehette át. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ kezdeményezésére 2019 óta a díjat azon muzeális intézményeknek ítélik oda, amelyek közösségi részvételi alapon működnek, a múzeumi alaptevékenységükkel összehangolt közösségépítő munkát folytatnak, bevonják munkájukba a helyi lakosságot, a civil szervezeteket, egyéb partnereket.

Kiemelt képünkön a felsőszenterzsébeti harangláb és a kondorfai falusi iskola régi épülete kontyos nádtetővel és homlokzati felirattal a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum a Nyugat-Dunántúl népi építészetét bemutató kiállításrészében. Fotó: MTVA/Bizományosi/ Jászai Csaba

Őseink hagyományait őrzik a csodás falumúzeumok
Reneszánszukat élik a skanzenek, avagy a szabadtéri néprajzi múzeumok.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik