Mozaik

Fát ölelő tigrisről készült az év természetfotója 2020-ban

Elképesztő szerencse és tehetség is szükséges ahhoz, hogy valaki felvételt készítsen a Föld egyik legritkább teremtményéről. Sergey Gorshkov fényképésznek ezt a feladatot sikerült megoldania, amikor megörökített egy szibériai tigrist Oroszország távol-keleti régiójában, és ezzel kiérdemelte az Év Természetfotósa címet 2020-ban, derült ki a kedd esti díjátadón.

Az Ölelés címre hallgató fotón a tekintélyes állat átkarol egy fát, hogy megjelölje azt a szagával. Az orosz fotósnak 11 hónapjába tartott, mire sikerült lencsevégre kapnia az intim pillanatot rejtett mozgásérzékelő kamerájával.

Fotó: Sergey Gorshkov

A férfinak a szerencse mellett természetesen a tudására is szüksége volt, hiszen pontosan tisztában volt vele, hol kell rögzítenie az eszközeit.

Oroszország keleti részén a szibériai tigriseket a kihalás szélére sodorták a vadászok, és becslések szerint alig néhány száz él belőlük a vadonban. Ráadásul élelem híján is vannak, ugyanis az általuk tápláléknak tekintett szarvasok és vaddisznók állománya is csökken, ezért hatalmas területeket járnak be, hogy ne maradjanak éhen.

A fények, a színek, a textúra. Olyan, mint egy olajfestmény

– mondta Roz Kidman-Cox, a zsűri elnöke.

A fiatalok fődíját Liina Heikkinen érdemelte ki drámai fotójával, ami egy vörös rókát ábrázol, amint próbálja az általa elejtett apácalúd maradványait magánál tartani, miközben testvérei árgus szemekkel nézik őt.

Fotó: Liina Heikkinen

Az év természetfotósa pályázatot 1965-ben hirdette meg először a BBC Wildlife Magazine. Annak idején csak állatos fényképekkel lehetett nevezni, mostanra azonban számos kategóriával bővült a verseny, amely immár a londoni Természettudományi Múzeum szervezésében zajlik.

A többi kategóriagyőztes fotót ide kattintva találod.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik