Mozaik

Halomra ölik a vonuló darvakat Libanonban

Szokatlanul erős a darvak vonulása a Földközi-tenger térségében, ezt kihasználva valósággal mészárolni kezdték a védett madarakat Libanon déli részén, számolt be róla Facebook-oldalán a Committee Against Bird Slaughter (CABS) orvvadászat-ellenes nemzetközi szervezet.

Mint fogalmaznak, az Afrikába tartó darvakat vadászok várják egy természetvédelmi területen. Egyik nap a szemtanúk szerint az orvvadászok két órán át zavartalanul lőhették fegyverekkel a madarakat, melyekből a fotók tanúsága alapján rengeteget el is ejtettek.

A CABS szerint sok madár vérző sebekkel próbált menekülni a helyszínről, miközben már a repülés is nehezükre esett.

Arra vonatkozóan nincs pontos információ, hogy pontosan hány darvat lőttek ki, de a felvételek alapján vélhetően tragikusan sokat.

Az orvvadászat-ellenes szervezet azonnal bejelentést tett a hatóságoknál, akik nem is nézték tovább tétlenül a történeket. A hét elején egy 26, egy 34, illetve egy 40 éves gyanúsítottat őrizetbe vettek. Mindhárman beismerő vallomást tettek. Egyikük elmondta, 50 ezer libanoni fontért, átszámítva körülbelül 10 ezer forintért adott túl a madarakon. A másik két elkövető 100 ezer libanoni fontért adta el a lelőtt darvakat egy hentesnek.

A nyomozás jelenleg is zajlik az ügyben.

A probléma egyébként nem új, Libanonban nagy hagyománya van a madarak lemészárlásának, így például a vonuló gólyákat is rendszeresen célba veszik a tilalom és a súlyos bírságok ellenére.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay/Bonsens-Tono

Szép csendben vonuló gólyák ezreit mészárolják le
Libanonban évente 2.6 millió madarat ejtenek el az orvvadászok.
Olvasói sztorik