Mozaik

Már 100 ezer daru pihen a Hortobágyon

A vonulási időszak szeptemberben, az északi költőterületek időjárásának hidegebbre fordulásával indul be.

A Hortobágy pusztái, halastavai és egyéb vizes élőhelyei európai a darvak vonulásának legnépesebb szárazföldi pihenőhelyeként ismertek. A Magyarországra érkező darvak 95%-a a Hortobágyon vonul át és hónapokat töltenek el itt.

Hortobágyi darumese nemcsak gyerekeknek
A rajzfilm játékosan tanít a védett madarak és természeti értékek megóvására.

Az itt tartózkodó darvak létszámát hetente mérik a Hortobágyi Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálatának szervezésében. Az úgynevezett szinkronszámláláskor a darvak éjszakázóhelyeként szolgáló sekély vízállásoknál, halastavaknál felsorakozó megfigyelők a látóhatárt egymást között felosztják, így a különböző behúzási útvonalakon érkező csapatok létszámát jó közelítéssel meg tudják becsülni.

A szeptember 24-25-i daruszinkron adatai szerint a korábbi napokban az előző évhez hasonlóan bekövetkezett az egyedszám tekintetében az ugrásszerű növekedés. Hortobágy törzsterületén 95400 darut számoltak össze a szakemberek

– tudtuk meg Lövei-Kalmár Katalintól, a nemzeti park kommunikációs munkatársától.

A vonulási időszak szeptemberben, az északi költőterületek időjárásának hidegebbre fordulásával indul be, az újabb lehűlések pedig egyre nagyobb állományokat hoznak mozgásba. A rekord értékek oka lehet a sikeres fészkelési szezon, vagy egyszerűen a vonulás előző évhez képesti időbeli fáziseltolódása, de a vonulási útvonalak közötti populációs átrendeződés is.

A hónap közepén átvonult hidegfronttal sarkvidéki eredetű levegő árasztotta el Közép-Európát. A front mögött hatalmas kiterjedésű anticiklon keletkezett felettünk. Ennek következtében északnyugati irányból közelítő hidegfront megjelenése előtt a Kárpát-medencében magas légnyomású terület alakult ki, így az Európa északkeleti része felől érkező darvak még az újabb front által okozott tényleges lehűlés előtt megérkeztek a Hortobágyra. Számukra fontos ez az időzítés, hiszen így a szelek tolóhatását kihasználva, kisebb energiafelhasználással tudták legyőzni a távolságot

– írták Facebook oldalukon.

A nemzeti park darunéző túráival kapcsolatos információk IDE KATTINTVA érhetők el.

Kiemelt kép: Kiemelt kép: Andreas Trepte/Wikimedia Commons

Gyönyörűvé teszik az őszi alkonyatot a vonuló darvak
A világ egyik legszebb természeti eseménye az alkonyathoz kötődő szárnyalás.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik