Mozaik

100 darumadár nyaral a dél-alföldi pusztán

A darvak ősszel vonulnak, ekkor jellemzően egy-két hónapot töltenek nálunk októbertől november végéig.

A Körös-Maros Nemzeti Parkban található fokozottan védett kardoskúti Fehér-tó és környéke ősszel a Dél-Tiszántúl – és Európa – egyik legjelentősebb daru gyülekező- és pihenőhelye. E rendkívül kecses mozgású és jellegzetes hangú madarakkal azonban egyre gyakrabban találkozhatunk nyáron is a területen.

Hortobágyi darumese nemcsak gyerekeknek
A rajzfilm játékosan tanít a védett madarak és természeti értékek megóvására.

Bár a daru régen gyakori fészkelőnek számított Magyarországon, a XIX. századi vízrendezési munkálatok, a mocsarak lecsapolása következtében megfogyatkoztak a számára megfelelő fészkelőhelyek, ezért fokozatosan eltűnt hazánkból. Az 1900-as évek óta a daru szinte csak átvonul az ősi vándorútnak számító Tisza-vonal mentén – olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park honlapján.

A darvak ősszel vonulnak, ekkor jellemzően egy-két hónapot töltenek nálunk októbertől november végéig, az utóbbi években azonban megfigyelhető, hogy egyre több madár át is telel nálunk, sőt évről-évre egyre több átnyaraló madarat figyelhetünk meg a hazai vizes élőhelyeken.

Gyönyörű természetfilm készült a darvak titkairól
A teljes filmet a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjában lehet megtekinteni.

Kardoskúton, a Fehér-tónál és környékén is jelenleg 90-100 példányból álló csapat tartózkodik. A környék jellegéből adódóan kiváló táplálkozó- és pihenőhelyet biztosít a madarak számára. A sekély víz biztonságot nyújt a ragadozókkal szemben éjszaka, hajnalban pedig a madarak nagy csapatokba verődve elhagyják a területet, hogy táplálék után kutassanak.

A faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján, de még mint nem veszélyeztetett. Európában sebezhető fajként tartják nyilván, Magyarországon védett, eszmei értéke 50 000 Ft.

Kiemelt képünk illusztráció: MTVA Bizományosi/Faludi Imre

24 ezer daru már megérkezett a Hortobágyra, 100 ezret még várnak
Ez a szám a hétvégén várható hidegfronttal várhatóan jelentősen emelkedni fog.
Olvasói sztorik