Mozaik

Megnyitott a világ legmélyebb uszodája Lengyelországban

Deepspot
Deepspot

Óceáni mélységekbe ereszkedhetnek le a búvárok Lengyelországban köszönhetően egy több millió dollárból felépített létesítménynek, írja a CNN.

A Deepspot névre hallgató medencében nyolcezer köbméter víz van, ami hússzor annyi, mint amennyi egy 25 méter hosszú medencében szokott lenni. 45 méteres mélységével ez a világ legmélyebb uszodája.

Az amatőr és profi búvároknak megálmodott uszodát két évig építették és több mint tízmillió dollárba került.

A búvárok ereszkedés közben szétnézhetnek egy hajóroncsban, betekinthetnek a víz alatti mesterséges barlangokba, sőt, még maja romokat is elhelyeztek a medencefenéken az élmény fokozása érdekében.

Deepspot

Nincsenek csodálatos halak vagy korallzátonyok itt, tehát nem helyettesíti a tengert. Ugyanakkor meg lehet tanulni benne búvárkodni úgy, hogy a nyílt vízen se érjen meglepetés senkit. És jól lehet szórakozni. Olyan, mint a búvárok játszótere!

– mondta Przemyslaw Kacprzak búvároktató a Deepspot átadóján, amely a Varsótól 50 kilométerre lévő Mszczonow városában található.

A nézelődők számára kialakítottak egy víz alatti csatornát, ahonnan figyelemmel követhetik az eseményeket. Sőt, december 14-től egy szálloda is megnyitja kapuit a helyszínen, melynek bizonyos szobáit öt méterrel a föld alá építették, közvetlenül a medence vizére néző ablakokkal.

Deepspot

A koronavírus-járvány ellen érvényben lépő korlátozások ellenére Lengyelország engedélyt adott a Deepspot megnyitására, ugyanis sokkal inkább funkcionál majd gyakorlóközpontként, mintsem egy átlagos uszodaként.

Bár elsődlegesen búvárok használhatják majd, igény szerint tűzoltók és fegyveres erők is igénybe vehetik tréningekre.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik