Mozaik

Kefe mesterrel és Sörte inassal elkezdődtek a Magyar Gépmesék

Biro Szabolcs
Biro Szabolcs
A sorozat kimondott célja, hogy közelebb hozza a műszaki ismereteket a mai gyerekekhez.

A kezes-lábas játszóház megálmodója, Biró Szabolcs csapatával megint nagy fába vágta a fejszéjét. Decemberben útjára indították a Magyar Gépmesék című mesesorozatot, amelyet egyelőre online tekinthetnek meg az érdeklődők.

A sorozat létrejöttét azok a miniatűr fémházas szerszámgépek ihlették, melyeket egy garázsvásáron találtunk még 2017-ben. Alapos rekonstrukciót követően valamennyi makettet életre keltettük, a különlegességük, hogy mindegyik forog, mozog. A hiányzó részeket 3D nyomtatással pótoltuk, az elöregedett hajtószíjakat lecseréltük. A jelenlegi elrendezésben van esztergagép, körfűrész, marógép, oszlopos fúró és egy bakköszörű, de ezeken kívül további gépek is vannak. Önálló entitás a satupad MIG hegesztővel, mini Argon palackkal, valamint egy fiókos szerszámos kocsi

– meséli Szabolcs.

A kisfilmek ötlete onnan származik, hogy játszva tanítsák meg az óvodásokat és a kisiskolásokat a mese nyelvezetén keresztül a barkácsolás örömére, az újrahasznosításra.

Kefe mester és Sörte inas a roncstelepen

Biro Szabolcs

A magyar nyelvű mese hasznos az óvodás és iskoláskorú gyermek számára, hiszen a műszaki tartalom mellett az alapvető emberi értékekre fókuszál. Tanít, érzékenyít és szemléletet formál. Egyedi stílusa miatt nehezen kategorizálható, nem báb- és nem is animációs mese, bár mindkettő stílusjegyeit hordozza.

Oktató jellege miatt a nézők – gyerekek és felnőttek egyaránt – gyakorlati tudást szerezhetnek, amit a való életben kamatoztathatnak. Hogyan fogjuk helyesen a fűrészt, miként foltozzunk egy defektes gumit, vagy miért fontos a védőszemüveg használata. A mese nyelvezete egyszerű, gyakoriak benne a párbeszédek. Fejleszti a műszaki szókincset, a bemutatott szerszámok választéka nagyon színes. Sok kézi szerszám ismerős lehet apa vagy nagyapa műhelyéből, a mesén keresztül szeretnének kedvet csinálni a közös barkácsoláshoz.

Két főszereplője van a meséknek, Sörte inas és Kefe mester.

A sorozat figurái szerethető tulajdonságokkal rendelkeznek, Kefe bácsi és Sörte inas életvitelében hangsúlyos a környezettudatosság. Fontos üzeneteket fogalmaznak meg: nem veszünk újat, megjavítjuk a régit, az energiával felelősen bánunk, nem pazarolunk.

A mese tudat alatt formálja a gyermekekben a fenntartható szemléletet. A kicsik többsége szeret azonosulni a filmek főhőseivel, ami a MAGYAR GÉPMESÉK karakterei esetében nem szuperképességek. Kefe bácsi és Sörte inas nem tud átváltozni transzformerré, és nem  is repülnek a levegőben. Ennek ellenére életük cseppet sem unalmas, mindig történik velük valami, és a nehézségek ellenére jóra fordul a sorsuk.

A mese remek mintát ad a felcseperedő gyermekek számára, tesztnézőink egybehangzó véleménye szerint ők is meg akarnak tanulni hegeszteni, biciklit szerelni.  Érdekes tanulság volt a számunkra, hogy a 4-6 évesek körében végzett próbavetítés után a gyerekek megjegyezték a főbb lépéseket, meg tudták nevezni az eljárásokat, felismerték például a hegesztést. A sorozat nem titkolt célja a tanítás, melyet az online térből szeretnénk átemelni a való életbe

– folytatja Szabolcs.

Az első részben beszerző körútra megy utánfutós biciklijével Sörte inas. Szemfüles és jó érzékkel válogat, legyen szó lomtalanításról vagy roncstelepi hulladékkupacról. Ha vásárol, azt is tudatosan teszi, adományboltban vagy bolhapiacon költi a pénzét. Gyermeteg lelkét jól szimbolizálja a kerámia malacperselye, ez az ő pénztárcája.

A begyűjtött lomokkal megérkezik a műhelyhez, itt csatlakozik a történethez Kefe bácsi, aki a maga modorával és humorával válogatja át a zsákmányt. A mustra végén mindig megdicséri inasát, és már kezdődik is a gyártás. Kihívások elé állítja Sörtét, olyan dolgokat kell csinálnia, amihez nem ért, vagy nem jól tudja. Ezekből a helyzetekből építkezik a mese edukációs része. Kefe bácsi rendre fogást talál rajta, de nem hagyja magára, megmutatja neki a helyes irányt.

Biro Szabolcs

A gyártás közben nagyon sok hasznos tudást osztanak meg, gyakorlati trükköket, praktikákat. A történet azzal zárul, hogy a szerkezetet Sörte inas lefesti, és nyugovóra tér.

Olyan műszaki tudást osztunk meg, amit a szülő könnyen el tud sajátítani, és tovább is tud adni. Igyekszünk kedvet csinálni a közös munkavégzéshez, az együtt eltöltött minőségi időhöz. A sorozatban használt kézi szerszámgépek bármely háztartás meglévő kellékei: fúrógépe, csavarbehajtója, sarokcsiszolója szinte mindenkinek van már otthon

– összegez Szabolcs.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik