Mozaik

Ilyen a napsütéses karácsony az óceán közepén

Holiday in tenerife.eu
Holiday in tenerife.eu
A kanári vendégszeretet gondoskodik arról, hogy a turisták is otthonosan érezzék magukat akár az ünnepekben, akár az év bármely részében.

Bizonyára sokak álma különleges karácsonyt eltölteni egy egzotikus szigeten, ahol decemberben is a napsütés és meleg a jellemző. Ilyen hely Tenerife, az Atlanti-óceánban elterülő Kanári-szigetek legnagyobb és egyben legnépszerűbb tagja. Utóbbit kellemes mikroklímája mellett változatos tájainak is köszönheti.

Holiday in tenerife.eu

Tenerife szigetén, akárcsak Spanyolország többi részén, a karácsony az egyik legjelesebb ünnep és “hagyományos” módon ünneplik, melynek középpontjában a család áll.

Sajtos Gábor és felesége, Visnyei Krisztina a Holiday in Tenerife utazásszervező és szolgáltató vállalkozás tulajdonosaiként immár a negyedik karácsonyukat töltik a szigeten. Az első alkalommal kicsit szürreális volt számukra a pálmafák árnyékában megbújó betlehem, vagy az, hogy a tengerparton napozók a fürdőruhához és napszemüveghez Mikulás sapkát húznak – de megszokták ezt a hangulatot.

Tradicionálisan a karácsonyi ünneplés december 24-én, szenteste kezdődik. Az ünnepi menü finom tapasból, hagyományos levesekből és salátákból, valamint bárány-, marha- vagy baromfisültből áll. A kanárik is édesszájúak, és karácsonyi édességeik is vannak, amik nagyon finomak

– mondta a Sokszínű vidék érdeklődésére Sajtos Gábor.

Holiday in tenerife.eu

Az éjféli mise kihagyhatatlan esemény a spanyol karácsonyból, a tenerifei családok sokasága vesz részt ezeken az istentiszteleteken. A mise után megtelnek sétáló emberekkel az utcák, az El Baile del Niño néven ismert ünnepségek keretében zenészek játszanak, miközben az emberek a Kisded születését ünneplik.

Idén a koronavírus-járvány miatti szigorítások következtében – a világ megannyi országához hasonlóan – itt is csendesebb lesz a karácsony. A rendezvények és felvonulások elmaradnak, a szeretet ünnepének jegyében a családi összejöveteleké lesz a főszerep. Reméljük, hogy jövőre az élet visszaáll a normális mederbe, és a karácsonyi közösségi programokon együtt ünnepelhetnek a helyiek és a turisták

– említette a fiatalember.

Holiday in tenerife.eu

Az ünnepen egyébként jelentős különbség van a tenerifei és a hagyományos európai ajándékozásban. A szigeten a gyerekek az ajándékok nagy részét nem karácsonykor kapják meg, hanem január 6-án, Vízkeresztkor.

A királyok január 5-én érkeznek teveháton, nagy felvonulás keretében, cukorkákat dobálva a tömegbe. A családok részt vesznek a felvonuláson, majd a három királyok az este folyamán viszik a gyerekeknek az ajándékokat. Január 6-án reggel temérdek ajándék várja a kicsiket  a fa alatt, a meglepetések kibontása után pedig elfogyasztják a királyok kalácsának nevezett péksüteményt

– avatott be a részletekbe Krisztina.

A Budapesttől mindössze 5 órányi repülőútra elterülő szigeten, a kanári vendégszeretet gondoskodik arról, hogy a turisták is otthonosan érezzék magukat akár az ünnepekben, akár az év bármely részében.

A pandémia miatt a sziget forgalmát ugyan korlátozták, itt is vannak szigorítások, de Spth QR kóddal, PCR negatív teszttel és a szállástfoglalást igazoló dokumentummal a turistákat most is beengedik Tenerifere. Hiszünk abban, hogy 2021-ben a megszokottaknak megfelelően érkezhetnek a turisták. A sziget és mi is nagyon várjuk, hogy újra sokakat köszönthessünk az óceán közepén. Kihasználva az alkalmat, áldott karácsonyt, és egészséges, boldog új esztendőt kívánunk a Sokszínű vidék olvasóinak és leendő utasainknak

– összegezte mondandóját a házaspár.

Kapcsolódó
Elmentek nászútra és vállalkozók lettek a Kanári-szigeteken
Olykor háborgó óceánt, sziklás, fekete-homokos tengerpartot, hegyeket, erdőket és nyüzsgő tengerparti életet kínál Tenerife.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik