Mozaik

Szökött kanadai vadludat fogtak a Balatonnál

Mykola Swarnyk/Wikimedia Commons
Mykola Swarnyk/Wikimedia Commons
A szakemberek befogták és egy bemutatóhelyere vitték, ahol zárt és nyugodt körülmények között folytathatja életét.

Még tavaly december 16-án történt, amikor a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálatának munkatársa, Szabó Gábor egy Észak-Amerikában őshonos kanadai ludat (Branta canadensis) észlelt a Balatonon, Siófok-Sóstó közelében, írta a nemzeti park.

Kapcsolódó
Egymillió forint értékű madarak csapódtak a Tatára érkezett nyolcezer vadlúdhoz
Vörösnyakú lúdból jellemzően november 5-e környékén szokták észlelni az első példányokat.

A madár szelíd, láthatóan emberhez szokott viselkedése elárulta, hogy nem egy faunisztikai ritkasággal álltak szemben, hanem egy szökevénnyel.

A fajnak sajnos jelentős – eredetileg szökevényekből, illetve vadászati célból betelepített példányokból kialakult – populációja van Északnyugat-Európában. Az ilyen egyedek viselkedése is többé-kevésbé természetes, tehát ez is a lúd szökevény mivoltát valószínűsítette.

Mykola Swarnyk/Wikimedia Commons

A faj hazánkban sem őshonos, hanem úgynevezett inváziós faj, jelenlétével az európai lúdfajokat hátrányosan befolyásolja. Mivel nagyobb testű európai rokonainál, kiszorítja fészkelőhelyeikről azokat, egyben jelentős táplálék konkurensük.

Bizonyos esetekben hibridizál is velük, ezzel is veszélyeztetve a hazai fészkelő faj genetikai állományát. Jelenléte ezért európai fészkelő fajként természetvédelmi szempontból nem kívánatos.

Ezért az igazgatóság a madarat 2020. december 22-én befogta.

Bár befogása jelentős tapasztalatot igényelt, végül is kézzel történt, ami szintén a szökött eredetet bizonyítja. A madár egy zárt és biztonságos, egyéb vízi szárnyasokat is bemutató helyre került, ahol – e rövid balatoni kirándulástól eltekintve – folytathatja nyugodt életét.

Kapcsolódó
Lelőtték Dórit, az Afrikát is megjárt jeladós vadludat
Párját, Sanyit Tunéziában lőtte le egy orvvadász.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik