A héjas étkezési tojások átadási árainak emelését kezdeményezik kereskedelmi partnereiknél a hazai tojástermelő vállalkozások. Az árnövelés elsősorban azért vált elkerülhetetlenné, mert a takarmányok és a takarmány-alapanyagok rendkívüli mértékben drágultak az elmúlt hónapokban, közölte a Baromfi Terméktanács.
Elkerülhetetlenné vált az étkezési tojások termelői átadási árainak emelése a Baromfi Terméktanácsba tömörült tojástermelő vállalkozások álláspontja szerint. Az árnövelést elsősorban az indokolja, hogy a takarmányárak és a takarmány-alapanyagok árai rendkívüli mértékben emelkedtek az utóbbi hónapokban.
Az előrejelzések azt mutatják, hogy az áremelkedés a következő időszakban is folytatódik, így a kész takarmányoknál az idei év első félévében további 10 százalékos drágulás várható.
Szemben a látványos költségnövekedésekkel, az elmúlt fél évben a termelői átadási tojásárak csak 5-6 százalékkal emelkedtek. Ha azonban a piaci folyamatokat éves összehasonlításban vizsgáljuk, az látszik, hogy például ez év január második hetében az étkezési tojások darabonkénti átadási ára mintegy fél százalékkal alacsonyabb volt a 2020 hasonló időszakában regisztrált értéknél.
A tyúktartóknak a költségnövekedéseket tovább kell hárítaniuk, ellenkező esetben drasztikus állománycsökkentésre kényszerülnek. Az árváltoztatások érdekében a vállalkozások a közeljövőben kezdeményezik a héjas tojás átadási árának emelését kereskedelmi partnereiknél.
A gazdálkodók szerint az átadási árak emelésének nem kell szükségszerűen megjelennie a fogyasztói árakban, mert azok kialakítása nagymértékben függ a kereskedők árképzési gyakorlatától is.