Mozaik

Szigetlakók mentenék meg a kipusztulástól a világ legnagyobb magját

Yasuyoshi CHIBA / AFP
Yasuyoshi CHIBA / AFP

A tengerikókusz imádott kulturális és botanikai jelképe a Seychelles-szigeteknek

– mondta a Guardian megkeresésére Katy Beaver növényszakértő, aki évek óta tanulmányozza a sziget ritka pálmafaját.

A tengerikókusz őshonos a szigeteken, ennek a termése a legnagyobb és legnehezebb mag a világon, melynek tömege elérheti akár a 25 kilogrammot is, ráadásul a női fenékre hasonlító alakja miatt is kiemelt figyelem irányul rá.

A helyi legendák szerves részét képező pálma a 115 szigetből mindösszesen kettőn terem meg, sehol máshol a Földön. Mivel már csak nyolcezer példány van belőlük, a fajt veszélyeztetettként tartják számon a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján.

A környezeti feltételektől függően akár 50 évig is eltarthat, mire a tengerikókuszt termést hoz, a veszélyeztetett státuszához pedig az is hozzájárul, hogy rendkívül lassan növekszik. 

LIOT Jean-Marie / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP

A koronavírus-járványt megelőzően még előszeretettel kereskedtek vele a feketepiacon, és a legtöbbször védett területeken szedik le a termést. Emellett erdőtüzek, erős esőzések és betegségek is fenyegetik a fennmaradását.

A Guardian cikke szerint a környezetvédők most a szigetlakókhoz fordultak segítségért annak érdekében, hogy meg tudják menteni a fajt a kipusztulástól. A tavaly nyáron indult projekt keretein belül minden helyi lakosnak felajánlották, hogy elültessenek öt pálmát a birtokukon.

A kezdeményezés ereje abban rejlik, hogy a szigetlakók legálisan nevelhetik a tengerikókuszt, és így megőrizhetik azt a jövő nemzedékeinek.

Amikor valakinek tengerikókusz nő a telkén, azzal közös tulajdonjogot szerez a fajra vonatkozóan

– mondta Katy Beaver, hozzátéve, az összefogás nagyban hozzájárulhat a faj hosszú távú védelmében.

A szigeteken 1978 óta szabályozzák a tengerikókusszal való kereskedelmet. Ha valaki a saját birtokán akart ültetni pálmát, akkor azt be kellett jelenteni. Minden magot megszámoznak és nyomon követnek. Ugyanez vonatkozik a héjra is, amiért darabonként akár 5-6 ezer seychelles-i rúpiát, átszámítva 60-70 ezer forintot is kérhetnek.

Yasuyoshi CHIBA / AFP

A Seychelles-szigeteken úgy százezer ember él, de ilyen árakon a legtöbben nem engedhetik meg maguknak, hogy vásároljanak belőle.

A természetvédők így találták ki, hogy ha tervezett módon, ültetéssel biztosítják a magokat az embereknek, akkor már nem lesz érdemes lopni azokat. Biztosították azt is, hogy a tengerikókusszal feketén kereskedő üzletemberek ne vehessenek részt a programban.

A szervezők körülbelül 30 pályázatra számítottak, ehhez képest 104 állampolgár jelentkezett 422 fa elültetésére, ami minden várakozásukat felülmúlta. Bár bizonyos esetekben a talajminőség vagy a telekméret miatt nemet kellett mondaniuk, sok fát már el is ültettek.

A projekt tényleg hosszú távú, hiszen a fáknak nagyon sok idő kell, mire először termést hoznak. Ezért sokan valószínűleg már nem élik meg, hogy milyen eredménnyel zárult a hozzájárulásuk. De ha sikeres lesz, akkor azzal az unokáiknak biztosítják, hogy még megkóstolhatják a finomságot.

Kapcsolódó
Ezen a szigeten él a világ legtöbb növényfaja
Szám szerint több mint 13 ezer.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik