Mozaik

Bálnacsontból készítettek boltívet egy skót faluban

wikimedia commons/phil williams
wikimedia commons/phil williams
Egy bálna alsó állcsontja és benne egy hibásan működő szigony fogadja Bragarban azt, aki éppen arra jár.

1920 szeptemberében egy 80 méter hosszú kék bálna holtteste sodródott Bragar település tengerpartjára,a  skóciai Lewis-sziget mellett az Atlanti-óceán nyugati oldalán. A fejében szigony volt, amellyel az állat 50 méter kötelet vontatott maga után. A szigony nem robbant fel, csupán beleállt a bálna testébe, így az állat lassú halálra volt ítélve, írja az Atlas Obscura.

Kapcsolódó
Először mérték meg a kék bálna pulzusát, az eredmény elképesztő
Olykor hihetetlenül lelassul a szíve a világ legnagyobb emlősének.

A bálna hatalmas volt, és bár a falu felvette a kapcsolatot a bálnavadászokkal, hogy vigyék el a testet, az egy veszélyes öbölben került partra, így nem érkezett hajó. Az állat rothadni kezdett, Bragart pedig elöntötte a bűz.

Mivel senki sem jött a bálnáért, a falusiak maguk kezdték feldolgozni a tetemet. A bálnazsírt olajhoz, fertőtlenítőszerhez, kenőcshöz, kátrányhoz és gyógyszerekhez használták. Egy év alatt a csontvázat teljesen lecsupaszították.

A bálna csontvázát nézve a helyi postamester, Murdo Morrison úgy gondolta, hogy az állcsont szép kiegészítése lehetne a kapujának. Így két ló és sok falusi ember közreműködésével felvitte azt a műhelyébe, ahol lecsiszolta. Morrison a szigonyt is elkérte, ami tisztítás közben végül felrobbant.

wikimedia commons/john allan

A szakadó szigony lyukat szakított a polgármester garázsának falába, de szerencsére maga a postamester nem sérült meg. Nem sokkal ezután az állcsontot boltívként emelték Morrison otthona elé. Az állcsontok mérete 7,6 méter, súlyuk pedig nagyjából 4 tonna. Az ív csúcsának magassága 6 méter, középről pedig ott lóg a szigony.

Senki sem tudja, hol lőtték meg a bálnát, vagy ki, de érkezése Bragarba ma már a helyiek büszkesége. Az ívre, amit konzerválás céljából mára üvegszálas bevonattal láttak el, az évszázad során számos alkalommal tettek ajánlatot, de az ív nem eladó és soha nem is lesz az.

Kapcsolódó
55 kék bálnát számoltak össze egy sziget közelében az Atlanti-óceánban
2021 végére várható a következő értékelés, remélhetőleg az további populáció növekedésről számol majd be.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik