Mozaik

Először készült felvétel a világ egyik legtitokzatosabb állatáról

Amikor a kutatók végignézték a togói Fazai-Malfakassa Nemzeti Parkban kihelyezett több tucatnyi kameracsapda 9007 napnyi felvételét, olyasmit találtak, amit egyáltalán nem is kerestek, írja a Treehugger.

A videón egy Walter-bóbitásantilopot láttak, ami a világ egyik legrejtőzködőbb emlőse. Ezt támasztja alá, hogy mostanáig még soha nem sikerült felvételt készíteni róla.

Ez egy apró, titokzatos zsákmányállat, ami az egész életét ragadozók elől rejtőzködve tölti. Ráadásul a világ egyik nagyon elszigetelt és felfedezetlen táján élnek

– nyilatkozott David Macdonald, az Oxfordi Egyetemhez tartozó WildCRU kutatócsoport igazgatója.

A Walter-bóbitásantilop létezéséről 2010-ig nem is tudott senki, nevét pedig Walter N. Verheyen kutatóról kapta az afrikai emlősökkel kapcsolatos munkája elismeréseként.

Az antilop teste legelőször egy húspiacon került elő, de mivel élő példánnyal nem találkoztak, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján adathiányosként szerepel a faj.

A Walter-bóbitásantilop most annak köszönhetően került elő, hogy egy togói, brit és német kutatócsoport száz kameracsapdát helyezett ki a Fazao-Malfakassa Nemzeti Parkban, ami a legnagyobb védett terület a nyugat-afrikai országban.

Az apró antilop egy volt a 32 azonosított faj közül. A képeken látni földimalacot és egy mongúzfélét is, melyek közül korábban egyik létezéséről sem tudtak a területen.

A kameracsapdázás egy koordinált afrikai és délkelet-ázsiai projekt része. Elképesztő, hogy dokumentálni tudunk ilyen ritka fajokat a világ különböző pontjain. Nem hittük volna, hogy egy szinte ismeretlen kis antilopba botlunk, ez tehát meglepetés volt

– tette hozzá a szakértő.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik