Mozaik

Befogták a Lupa-tónál a szökött óriásrétisast

Facebook/Duna-Ipoly Nemzeti Park
Facebook/Duna-Ipoly Nemzeti Park
Hamarosan visszakerülhet németországi gazdájához.

Amint arról a napokban beszámoltunk, dr. Németh Csaba, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság általános igazgatóhelyettese Facebook-oldalán posztolt arról, hogy egy óriásrétisast észleltek a nemzeti park területén, melynek béklyók voltak a lábain. Ebből arra következtettek, hogy “tartották valahol” az állatot, vélhetően solymásztól szökhetett meg a ritka madár.

Aztán gyorsan kiderült, hogy egy német madarász hetek óta kétségbeesetten keresi Grobi névre hallgató állatát, az óriásrétisast, amit Ausztriában és az Őrségben is lefotóztak.

A faj nálunk nem őshonos, Kelet-Ázsia csendes-óceáni partvidékein, a Bering-tengertől a Koreai-félszigetig fordul elő.

A történet most Happy Enddel végződött.

A Madármentő Állomás Mályi – Bird Rescue részéről a Természetvédelmi Őrszolgálathoz érkezett bejelentés alapján kollégánk szombat délben a Lupa-tóhoz sietett, ahhol egy röpképtelen rétisast talált. A korábban hazánkban is őshonos rétisasnak gondolt madárról hamar kiderült, hogy egy öreg óriásrétisasról van szó, lábán béklyóval

– írta Facebook bejegyzésében a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága.

A legyengült, de sérülésmentes sast egy pokróc segítségével befogták, és a Fővárosi Állat-és Növénykertbe szállították. Itt megvizsgálták, majd mikrochipjét leolvasva kiderült, hogy a Németországból elszökött madárról van szó, aki hamarosan visszakerül gazdájához.

Kapcsolódó
Rétisasok portyáznak a Hortobágyon
Magyarországon fokozottan védett, eszmei értéke 1 millió forint.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik