Mozaik

Kétmilliárd forintért kínálják a 150 éves pécsi pezsgőgyárat

littkepalace.hu
littkepalace.hu

Dobra verik Magyarország második legrégebbi pezsgőgyárát, a pécsi Littke Pezsgőház Kft.-t, írja a napi.hu.

A lap egy ingatlanos oldalon bukkant rá a hirdetésre, amelyben a pécsi Littke Palace-t kínálják eladásra. Mint írják, a szerényen csak „Eladó üzlethelyiség Pécs” cím alatt azonban nem akármilyen ajánlat olvasható. Az egyik legrégebbi magyarországi pezsgőgyárat árulják a hozzá tartozó ingatlannal együtt.

Koós Gabriella ügyvezetőtől a napi.hu megkeresésére elmondta, hogy a hogy a meghirdetett 2,1 milliárd forint vételárért a francia pezsgőgyártás magyarországi fellegvárát jelentő 150 éves cég egészéhez, a Littke Pezsgőház Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-hez lehet hozzájutni.

Az 1859-ben létesült Littke pezsgőgyár a mai Magyarország területének második pezsgőgyára, a Magyarországon másodikként alapított pezsgőgyárat 1949-ben államosították. Az egykori Littke cég pincészetében és telepén újbóli pezsgőgyártás 1966-ban az Állami Pincegazdaságban indult el. A gyár neve Pannonvin Pezsgőgyár lett. A Pincegazdaság 1978-ban egyesült a Villány-Siklósi Állami Gazdasággal és Villány-Mecsekaljai Borgazdaság Kombinát néven működött tovább. A pezsgőgyár 1982-ben 11-féle palackos erjesztésű és 4-féle tankpezsgőt gyártott. 1990-ben a cég állami tulajdonú részvénytársaság lett.

A gyár 1996-tól svéd tulajdonba került, ekkor vásárolta meg a magyar származású svéd állampolgár Császár István, illetve az 1991-ben alapított Cézár Sütőipar és Kereskedelmi Kft.-je és Pannónia Cézár Kft. néven gyártottak pezsgőt. Tevékenysége szőlőtermesztéssel, borászattal bővült, és 2003 óta Cezar Winery Kft. néven működött.

A társaság 2015-ben átmenetileg felhagyott a pezsgőkészítéssel, de két év múlva újraindították.

Kapcsolódó
A klímaváltozás miatt elvesztheti klasszikus ízét a pezsgő
Baj, hogy jóval korábban kezdődik a szüret.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik