Mozaik

Argentínában kihaltnak hitt óriásvidrát videóztak le

Getty Images
Getty Images

Óriási meglepetés volt. Hitetlenkedtem és hihetetlenül boldog voltam. Nem tudtam, hogy kövessem őt, vagy visszarohanjak a többieknek elmondani a hírt.

Erről beszélt Sebastián Di Martino, a Fundación Rewilding természetvédelmi egyesület igazgatója, miután egy óriásvidrát pillantott meg a vadonban.

A Guardian cikke szerint az országban már kihaltnak hitt állatot a Bermejo folyóban pillantotta meg. Legutóbb az 1980-as években láttak óriásvidrát Argentínában, a folyóban pedig több mint egy évszázada nem volt rá példa.

Di Martino felvételeket is készített az állatról, miközben kajakozni volt.

Kiemelkedett a vízből, ezáltal a mellkasa láthatóvá vált. Abban a pillanatban nem éreztem a lábaimat és elkezdett nagyon gyorsan verni a szívem

– magyarázta izgatottan.

Két lehetséges magyarázat van az óriásvidra feltűnésére. A fajnak a legközelebbi populációja a szomszédos Paraguayban van, olyan ezer kilométerre, onnan tévedhetett el, ez az egyik opció. A másik, hogy Argentínában is fennmaradt a faj, csak nem sikerült felfedezni.

Ezek az állatok családban élnek, általában nem egyedül közlekednek. A felfedezett példány viszont magányos volt, tehát elszakadhatott a csoportjától.

Mint azt a neve is sugallja, az óriásvidra hatalmas, akár 1.8 méter hosszúra is megnőhet, tömege elérheti a 30 kilogrammot. Korábban jelentős szerepet játszott csúcsragadozóként a folyók ökoszisztémájában is. 

Argentínában néhány évvel ezelőtt már szó volt arról, hogy visszatelepítik az óriásvidrát a vadonba. Alondra, nőstény óriásvidra 2019-ben még a Fővárosi Állatkertben majszolgatta a gondozók által előkészített halat, ám egy visszatelepítési program nyomán most már Argentínában, az Iberá Nemzeti Parkban teszi ugyanezt a saját maga fogta zsákmánnyal. Várhatóan szabadon is engedik majd párjával, a Dániából érkezett Cocóval együtt.

Az óriásvidra az egész világon veszélyeztetett faj, fogságban is ritka, 2003-ban csak 60 példány élt így.

Kapcsolódó
Ott tűnt fel egy vidra, ahol a legkevésbé számítottak rá
Ez még a szakértőket is meglepte, de van rá magyarázat.
Olvasói sztorik