Virágzó vidékünk

Bemutatták a Kecskeméti Vadaskert tigriskölykeit

MTI/Ujvári Sándor
MTI/Ujvári Sándor
A három cukiságot a közönség várhatóan egy hónap múlva láthatja először.

Szibériai tigriskölykök (Panthera tigris altaica) születtek a Kecskeméti Vadaskertben, közölte az állatkert vezetése az MTI-vel. A kicsik 2021. március 31-én jöttek világra, “sajtóbemutatásuk” május 13-án történt.

Kapcsolódó

A tigris faj kilenc alfaja közül három már kipusztult, a ma élő hat közül Kecskeméten a legnagyobb testű szibériai tigris alfaj egyedei láthatóak. A szibériai tigrisek is majdnem a kihalás szélére kerültek, az 1930-as években már csak 50-60 állat élhetett vadon. Az ekkor elkezdődött védelmi programnak köszönhetően azonban ma már 400-500 példány él szabadon.

MTI/Ujvári Sándor A Kecskeméti Vadaskert szibériai tigriskölykei 2021. május 13-án.

A szibériai tigris a legnagyobb nagymacska a világon, megelőzve az oroszlánt. A hímek tömege akár a 300 kilogrammot is elérheti. A tigris Ázsia nagy részén, a Közel-Kelettől a Távol-Keletig megtalálható volt. Mára azonban számuk és elterjedési területük tragikusan lecsökkent, jelenleg már csak Kínában, Tibetben, Szibériában, Mongóliában, Malajziában, Thaiföldön, Nepálban és Indiában lelhetőek fel.

A Kecskeméti Vadaskert szülőpárja három éves kora óta lakik a vadaskertben, és hét év után, idén március 31-én jött világra a három egészséges tigriskölyök.  Az öthetes kölykök kizárólag anyatejet fogyasztanak. A kicsik szépen fejlődnek, a születéskori 900-1000 gramm súlyuk öt hetes korukra 4700 és 5100 grammra gyarapodott

– mondta Polyák Irén, a Kecskeméti Vadaskert igazgatóhelyettese.

A vadaskertben az anyaállatot, illetve a két hím és a nőstény kölyköt az apától egyelőre elzártan helyezték el, de rácson keresztül látják és szokják egymást. A szülőpár napi néhány órát már együtt tölt a kifutóban, a kicsiket addig elkülönítik.

Az apaállat és a tigriskölykök összeszoktatása hosszabb folyamatot igényel, ezt fokozatosan végzik majd az állatok gondozói. A kis tigriseket a közönség várhatóan egy hónap múlva láthatja először.

Kapcsolódó
Kistigrisek születtek Veszprémben
A látogatónak egyelőre nem mutatják meg őket, az állatkert készített fényképeket róluk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik