Czegédli Zsolt/MTI
Virágzó vidékünk

Háremet is kap hamarosan a debreceni zebra

A fajtamegőrzési programhoz csatlakozott az állatkert.

Ritka zebrafaj, a szudán zebra nemzetközi fajmegőrzési programjában alapítóként vesz részt a debreceni állatkert. A szudáni zebra május 20-án érkezett Prágából a hajdú-bihari megyeszékhelyre. A Debreceni Állat- és Növénykert a Kevin névre hallgató csődör érkezésével csatlakozott az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogramhoz.

Kapcsolódó
Európa legjobb állatkertjei közé került a nyíregyházi Sóstó Zoo
A Nyíregyházi Állatpark végzett az első helyen a 250 ezer és az 500 ezer látogatószám közötti európai állatkertek rangsorában.

Hazánk első vidéki állatkertje a Palawan-szigeteki leopárdmacska-tenyészpár érkezése után néhány évvel ismét olyan nemzetközi összefogáshoz csatlakozik alapító tagként, amelynek célja az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram létrehozása egy, a vadonban egyre fogyatkozó és állatkertekben is ritkaságnak számító alfaj megmentése érdekében

– emelte ki Nagy Gergely Sándor, az intézmény igazgatója az MTI-nek.

A zebra legritkább alfajának, a szudán zebrának mindössze harminchét egyede él a világ tíz állatkertjében, egyetlen ismert, vadon élő populációja pedig legfeljebb háromszáz egyedet számlál a klímaváltozás és a túlzott legeltetés miatti élőhelyvesztés, valamint az orvvadászat miatt, ez indokolja a tenyészprogram indítását.

A tenyészprogram felállításában a debreceni állatkert is részt vesz, ennek keretében érkezett a hároméves Kevin Prágából.

Czegédli Zsolt/MTI

Kevin jelenleg struccok társaságában tekinthető meg az állatkert Afrika-panorámakifutóban, de reményeik szerint háremet is kap a közeljövőben: a most megalakuló program célja ugyanis, hogy olyan stabil, életképes állatkerti állományt hozzon létre és tartson fent, amely a későbbiekben a vadonba történő visszatelepítésekre is alkalmas lesz.

Az Északnyugat-Kenyában, Északkelet-Ugandában és Dél-Szudán keleti részén őshonos szudán zebra legfőbb jellegzetessége, hogy rokonaihoz képest igen rövid sörénnyel rendelkezik. Sörényének nagy részét 2-3 éves korára elhullajtja, innen ered másik elnevezése, a sörénytelen zebra is

– magyarázta Nagy Gergely Sándor.

Kapcsolódó
Ez a világ legkevesebbet alvó 10 állata
A legkevesebbet alvó állatok listája nem csupán a kevés alvásidő miatt érdekes.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.