Mozaik

Kevés a magyar málna, egekben jár az ára

pixabay
pixabay
A Magyarországon termesztett gyümölcs már a hazai igényeket sem fedezi.

A három-négyezer forintos kilónkénti árnál valószínűleg már nem lesz olcsóbb a málna, a Magyarországon termesztett gyümölcs már a hazai igényeket sem fedezi, írta az Inforádió.

Kapcsolódó
Lesújtóan kevés málna terem Magyarországon
Folyamatosan csökken a termőterülete és egyre drágább a gyümölcs.

A klimatikus változások már nem igazán teszik lehetővé, hogy a hazánkban használt fajtákkal rentábilisen lehessen dolgozni, ugyanis a málna hidegebb éghajlatra való gyümölcs, nem szereti a nagyon meleg periódusokat, és egyre nehezebb munkást találni a betakarítási feladatok elvégzéséhez

– mondta Hunyadi István, a FruitVeb, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója.

Miután három-négyezer forintos kilónkénti árakat lehet látni, jellemzően már csak 125 vagy 250 grammos kiszerelésben értékesítik a málnát, de még annak is igen húzós az ára.

Van egy lélektani határ, ami felett már nem lehet értékesíteni a terméket, de az biztosra vehető, hogy nem lesz olcsóbb és ebben az árkategóriában fog maradni

– véli a szakember, aki nem tartja elképzelhetőnek, hogy Magyarországon teljesen megszűnjön a málnatermesztés, annak a lehetőségét viszont nem zárja ki, hogy még tovább csökken az itthon megtermelt mennyiség.

Mivel a Magyarországon megtermelt málna nem fedezi a hazai igényeket, ezért Chiléből, Peruból, Olaszországból, valamint Spanyolországból érkező málnák kerülnek a magyar boltok polcaira.

Kapcsolódó
Málnából készül a nyár legüdítőbb hideg krémlevese
Szezonja van, ezt a receptet érdemes kipróbálni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik