Mozaik

Idén is megválasztják a kunsági bajuszkirályt

Az eseménnyel a férfiarc ékét szeretnék népszerűsíteni.

Augusztus 21-én, szombaton rendezik a Kunsági Bajuszfesztivált Kiskunfélegyházán. A Félegyházi Napok programsorozat keretében, a városi sportcsarnok melletti terület lesz a rendezvény fő helyszíne, írja a felegyhazikozlony.eu.

A szervezők – Gulyás László Vándormuzsikus és lánya, Patyiné Gulyás Réka – olyan kibillent egyensúlyon szeretnének segíteni a rendezvénnyel, ami a több ezer évvel ezelőtti mindennapos magyar bajuszviselet és a manapság már inkább kuriózumnak számító arcszőrzet között keletkezett.

Kapcsolódó
Napelemes mintaváros lett Kiskunfélegyháza
26 helyszínen összesen 626 kilowatt összteljesítményű háztartási méretű kiserőművet telepítettek.

Gulyás László szerint talán ma kicsit reneszánszát éli a bajuszos lét. Saját maga úgy véli, hogy ez a férfiarc éke, a férfiasság jelképe. Az igazi bajuszt vas nem éri, attól egyedi, ahogyan nő, ahogyan az Isten adta.

A fesztivál gondolata körülbelül 14-15 évvel ezelőtt született meg a fejében, amikor egy fellépésre utazott és belegondolt, hogy alig akad ma már ember, aki szőrt ereszt az arcán.

Ezt nagyon sajnálatosnak tartottam, ezért úgy gondoltam, hogy teret kellene adni ennek a nagyon szép magyar hagyománynak és az emberekkel megismertetni, hogy micsoda múltja van a bajusznak. Így indult el útjára a rendezvény, ami idén már tizenkettedik alkalommal örvendezteti meg a család apraját, nagyját

– mondta a portálnak Gulyás László.

A rendezvény ma is egyedülállónak számít, és nemcsak Félegyházán és a régióban, hanem országosan is. Híre már régen átlépett országhatárokat, voltak már Amerikából és Németországból is vendégek.

Az első fesztivál után nem sokkal megalakult a Magyar Bajusz Társaság, ami ma is a rendezvény mögött áll, hagyományt ápol.

Célunk, hogy a cseperedő gyermekek is lássák a bajuszos létet, ezt a szép magyar hagyományt. A fesztivál programjai mind kapcsolódnak a bajuszhoz, a népi kultúra ékességeit mutatják, de kitekintenek minden irányba

– fűzte hozzá Patyiné Gulyás Réka.

Kapcsolódó
Puskaport is őrölhettek a félegyházi szélmalomban
A Pajkos-Szabó István-féle kiskunfélegyházi szélmalom hazánk egyetlen megmaradt alulhajtós szélmalma.
Olvasói sztorik