Mozaik

Minifarmot hoztak létre egy metróállomáson

Getty Images
Getty Images
Napi 30 kilogramm friss zöldséget termelnek.

Egy felhőkarcolókkal tarkított metropolisz metróállomása egyáltalán nem az a hely, ami eszünkbe jutna, ha zöldségtermesztésre gondolunk, pedig Szöulban a 7-es metro vonalán a Sandango állomáson pontosan ez folyik. A Farm8 dél-koreai cég növényeket termeszt, írja az Atlas Obscura.

Kapcsolódó
Akár 90 zöldséget és gyümölcsöt termeszthetünk egyszerre ebben a minikertben
Már akár a panellakásban is termeszthetünk zöldséget magunknak.

A Metro Farm egy elegáns, üvegburkolatú növényi óvoda, ami hidroponikus tálcák soraiban termeszt növényeket.

A LED-fények izzása és az automatizált technológiai hálózat figyelme alatt 30 fajta ehető növény, köztük mikrozöldek, virágok és hajtások virágoznak. A Farm8 szerint a földalatti függőleges gazdaság 40-szer hatékonyabb, mint a hagyományos társai.

Annak ellenére, hogy a mezőgazdasági kísérlet csupán 394 négyzetméteren folyik, naponta körülbelül 30 kilogramm friss zöldséget termel. A legtöbbjük közvetlenül a Farm8 szomszédjában található kávézó salátáiba és turmixaiba kerül.

Getty Images

Arra szeretnénk ösztönözni az embereket, hogy a mezőgazdaságot ne a múlt, hanem a jövő részének tekintsék. Szeretnénk megváltoztatni a gazdálkodásról alkotott felfogást

– mondta Lee Hwang-Myung, a projekt egyik vezetője.

Ázsiában már egy ideje nő az érdeklődés a városi gazdálkodás iránt, hiszen a világ legsűrűbben lakott városainak néhány újítója a szén -dioxid -kibocsátás csökkentésének és a lakosság élelmezésbiztonságának módját keresi.

2015 óta több mint 60 városi gazdaság bukkan fel a legfurcsább helyeken, helikopter-hangárokban, bevásárlóközpontok tetején. Bangkokban például, a Thammasat Egyetem tetején egy 22 000 négyzetméteres zöld oázis található .

Getty Images

Szöulban a Metro Farm már bizonyított, a Farm8 életképes táplálékforrásként és az induló vállalkozás promóciójaként is szolgál.

Amellett, hogy ellátja a kávézót, függőleges farmokat kínál vállalatok és magánszemélyek számára, akik egy kicsit zöldebbé akarják tenni a környezetüket – és a világot.

Kapcsolódó
Virágzó manufaktúrát teremtettek a tabdi homokon
Az országban az elsők között valósították meg a földbe süllyesztett fóliaházat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik