Mozaik

Agresszívan terjed a vízitök a Holt-Maroson Szegednél

szeged.hu/Szabó Luca
szeged.hu/Szabó Luca
Jelenleg nincs forrás az irtásra, horgászni viszont nehezebb a holtágban.

Szegeden, a Holt-Maros egyik szakaszán nagyon elszaporodott a vízitök (tavirózsa), melyet valószínűleg egy környékbeli telepített oda, nem várt sikerrel. A nagy levelű növény eltakarja a vízfelületet, vastag szára pedig szinte lehetetlenné teszi a horgászatot. A halakat persze nem zavarja a víz alatti sűrű erdő – írta meg a Szeged.hu.

A víz kezelője a Szegedi Vízmű, de azt mondják, jelenleg nincs pénzük az agresszíven terjedő növények irtására. Ráadásul a helyi védelem alatt álló területen nem lehet csak úgy elkezdeni a gyérítést, az önkormányzatnak is jóvá kell hagyni egy ilyen munkát.

A vízitököt a köznyelvben tavirózsának is mondjuk. Őshonos növény Magyarországon, nemzetségének ez az egyetlen faja él a vizeinkben. A levelek a víz felszínén úsznak, oválisak, válluk hegyesszögben mélyen bevágott.

A virág sárga színű, nektárlevelekké alakult szirmokra és majdnem kerekded csészére különül, ez utóbbiak a feltűnőbbek, kívül zöldek, a belsejük sárga. Egész nyáron virágzik. Szaporítható a „töktermésben” lévő magok vízbe szórásával, illetve víz alól kihúzott gyökérdarabokkal is.

Kapcsolódó
Újjáélesztik a Holt-Tisza és három holtágának élővilágát
A természetvédelmi fejlesztésnek köszönhetően jobb lesz a vízminőség.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik