Mozaik

Horogra akadt az ország legnagyobb harcsája

pecaverzum.hu
pecaverzum.hu

Eddig csak legendák keringtek arról a 130-140 kilósra becsült harcsáról, aminek még szeptember végén akasztottak be a a Hortobágyi Halgazdasági Zrt. Ohati 3-as horgásztaván, írja a Pecaverzum.

A lap cikke szerint a halat eddig senkinek nem sikerült, de másfél hónappal ezelőtt egy horgász szerencsével járt, és közel három óráig küzdött a harcsával.

Czimmermann Gábor, aki most először mesélt a történetéről, a 25 hektáros Ohati 3-as tavon látott az egyik sziget mellett komolyabb halmozgást, amikor a csónakból horgászott.

A férfi már az elején látta, hogy komoly harcsával lesz dolga. Egy 2,70 méteres, 80-150 grammos botot tartott a kezében, a csali pedig egy 6 centis gumihal volt.

Elindult egyből a fahíd felé, átment alatta, kiszedtem az úsztatós pecát, és elindultam utána. Aztán azt hittem, hogy leakadt, de csak elkezdett visszajönni. Sikerült is ráhúznom magam a csónakkal. 45 perc után láttam meg a halat, először a farkát. 70-80 kilós halakat fogtunk már, de ez fényévekkel nagyobb volt, ránézésre is

– emlékezett vissza.

Kapcsolódó
Egy romániai folyóban él a világ legritkább hala
Becslések szerint 10-15 példány maradt belőlük egy rövid szakaszon.

Ekkor szólt Koós Ferencnek, aki egy másik társával tüstént csónakba pattant, és mentek be ők is az akció helyszínére.

Amikor meglátta Feri is a halat, ő is elájult. És akkor mondtuk egymásnak, hogy ez tuti külső akadás, mert a farkát mutatta meg újra. Ekkor már 2 órája fárasztottam. Már összekapaszkodtunk a két csónakkal, de úgy húzott minket széllel szemben, hogy abban nem volt hiba

– jellemezte a harcsa erejét, amely azonban csak nem akart elfogyni.

Közben a hal felöklendezett egy négy kilós süllőt és egy hat kiló körüli harcsát is, ami jó jelnek tűnt, hiszen ez már a végső stádium.

Tanakodtak, mihez kezdjenek, egy pillanatra még az is felmerült, hogy kitépjék a horgot, de aztán az ötletet gyorsan elvetették. Azt már akkor megállapították, hogy a külső akadás miatt (nem messze a fejétől a melluszonya környékén talált be a horog) „sportértéke” nincs a fogásnak, annak ellenére, hogy nem szándékosan húzták bele a gumihalat, ilyen bárkivel előfordulhat pergetés közben.

Mindazonáltal le akarták mérni, mert ők is hallottak már a legendás harcsáról, amelynél nagyobbat itthon még nem fogtak.

Kapcsolódó
A horgász se tudta, milyen halat fogott Gyomaendrődön
Nem látott még ilyen halat, és akinek megmutatta, azok sem.

2.5 órája küzdöttek már a hallal, amikor Koós Ferenc úgy döntött, bemegy érte. Már fogta a farkát, de a másik kezével a hasát alig érte el, így 280 centire saccolták a méreteit.

A maratonira hosszúságúra nyúlt csata végül nem várt fordulatot vett, a hal ki tudott szabadulni és simán elúszott.

Feri azt mondta, nem rövid élete során látott már pár 80-90 kilós harcsát, de ez lehet, hogy ütötte volna a magyar rekordot is”

– zárta a történetet Gábor, aki hozzátette, végig vették az akciót kamerával, de fotó nem készült róla, mert azt a parton akarták megcsinálni.

Az eddigi legnagyobb harcsa, ami a Mohosz rekordlistáján megtalálható, Sasvári Márk nevéhez fűződik, aki 2019. október 20-án Baranyai Kisvizek I. elnevezésű horgászvízből emelt ki egy 224 centis és 109 kilós példányt.

Kapcsolódó
200 kilósra is meghízhat a világ legnagyobb édesvízi hala
Pikkelye olyan kemény, hogy a golyóálló mellényekhez szokták hasonlítani.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik