Mozaik

Rackanyáj randalírozik a Kőszegi-hegységben

A kis csapat több, mint egy hónapja szökött meg.

Több mint egy hónapja járja a Kőszegi-hegység erdeit egy elszabadult kisebb rackanyáj. Egy cáki telepről szöktek meg az állatok, amikkel már több kiránduló és környékbeli lakos is találkozott. Legfőképp a Pogányok és az Óház között tűnik fel a szakadár csapat, írta meg a vaol.hu.

Kapcsolódó
Gombázni ment a somogyi erdőbe, kivételes felfedezést tett az avarban
Másfél évszázaddal ezelőtti szobrokat talált, rögtön ötöt.

Kovács-Lukács Renáta polgári természetőr adott hírt először az interneten az öt rackából álló kis nyájról, amely kezdetben a Pogány-völgy erdős részén tűnt fel. Azóta a Pogányok és az Óház között többször látták a szakadár csapatot, akik letapossák, lelegelik a védett természeti értékeket.

Az állatok gazdája elmondta, hogy egy éve vásárolta az Alföldön a három jerkéből és egy kosból álló kis állományt, amely az­óta két báránnyal gyarapodott. Legeltetéssel szeretett ­volna karbantartani egy gyepet. A villanypásztort hamar megtanulták leküzdeni a juhok, de még a közelben maradtak. Sokféle módszerrel próbálták visszaterelni őket, szakembereket is hívtak. Próbálkoztak csalogatással, etetéssel, hálóval és kutyával is. Ez utóbbi olyan balul sült el, hogy a rackák elmenekültek a hegybe. Ezért a tulajdonos megkereste az illetékes vadászt, hogy lője ki őket, mert nem lát más megoldást.

A Kőszegi-hegység érintett fertálya a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vadászterülete. Ők azonban a vonatkozó jogszabályok szerint nem lőhetik ki az állatokat. Vadászterületen vadászfegyverrel nem lőhető ki haszonállat. Erre a vadászati hatóság sem tud engedélyt adni. A rendőrség pedig csak belterületen illetékes.

Előfordulnak hasonló esetek, amikor legelő állatok kiszabadulnak. Ilyen esetben csak a befogás, esetleg az altatólövedék használata jöhet szóba

– mondta el Kenesei István, a Vasi Vadgazdálkodók Védegyletének fővadásza.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik