Mozaik

Összedőlt a Szent-György hegy legendás kápolnája

facebook/nagy káli könyv
facebook/nagy káli könyv
Ify Lajos atya Emmaus kápolnájának a sorsa bevégeztetett.

Több cikkünkben is foglalkoztunk a Szent György-hegy ikonikus kápolnájának sorsával, legutóbbal azzal, hogy végleg az enyészeté lehet a legendás épületegyütes, a torony állapota miatt számítani lehet arra, hogy bármikor leomolhat az épület teteje.

Kapcsolódó
Végveszélyben a Szent-György hegy ikonikus kápolnája
Az épületegyüttes néhány éven belül eltűnhet a Föld színéről.

Sajnos, ez megtörtént: a szomorú eseményről november 27-én több Facebook csoportban jelent meg információ, megállapítva a visszavonhatatlant tényt:

Leomlott az Emmausz kápolna tornya. Sokan nézték tehetetlenül, hogy az enyészetté válik. A mai napon úgy tűnik megpecsételődött a sorsa.

A szebb időket látott épület feltámasztására 2016-ban indult közösségi szerveződés, de mindhiába.

Ify-kápolna és remetelak

Ify-kápolna és remetelak A remetelakot és a kápolnát az 1950-es évek elején a rendszerrel szövetkezni nem kívánó egyházfi, az önkéntes száműzetést választó Ify Lajos egykori fonyódi plébános saját kezűleg építtette családja Szent György-hegyi birtokán, ahol vendégeket, zarándokokat fogadott és szentmiséket tartott.

 

Ify Lajos 1967. szeptember 19-én hunyt el, halálát követően az épületegyüttes lassú pusztulásnak indult. Megmentésére 2016-ban indult közösségi szerveződés, de megmenteni nem sikerült.

A kápolna nem áll semmilyen védelem alatt, s mivel magánkézben van, lényegében még a szemét elhordása is birtokháborításnak számít. Mivel pedig terv és pénz sem állt rendelkezésre ahhoz, hogy megmentsék az enyészettől, a lehető legrosszabb történet következett be az épületen.

Kapcsolódó
Pusztulóban a Szent György-hegy legendás kápolnája
A kápolna nem áll semmilyen védelem alatt. Mivel magánkézben van, így lényegében még a szemét elhordása is birtokháborítás.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik