Mozaik

200 ezer vadludat számoltak össze a Hortobágyon

szilágyi attila/hnpi
szilágyi attila/hnpi
Az országban összesen 481.178 példányt figyeltek meg a szakemberek.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében idén is lezajlott az országos vadlúdszinkron – kiemelt tekintettel a kis lilik és a vörösnyakú lúd mennyiségére -, melyet 2021. november 19-én tartottak, olvasható a nemzeti park közleményében.

Kapcsolódó

Szerencsére ködös, esős idő nem hátráltatta a felmérést. Az idén a legnagyobb gondot az okozta, hogy a szinkronszámlálást megelőző ködös napok miatt a nagy lúdcsapatok nem délben, hanem csak este jöttek be a tavakra. A korai sötétedés miatt ilyenkor már inkább a nagyságrend meghatározása lehetséges, a ritkább fajok felismeréséhez a fényviszonyok nem elégségesek.

szilágyi attila/hnpi

Az említett nehézségek ellenére a korábbi évekhez hasonlóan idén is a Hortobágyi Nemzeti Park területén került szem elé a legtöbb vörösnyakú lúd (399) és kis lilik (208).  Vörösnyakú lúdból további 150, kis lilikből plusz 19 példányt regisztráltak az ország más jelentős vadlúd gyülekező helyein

– olvasható a közleményben.

A szinkron során 198.397 vadludat számoltak össze a Hortobágyon, míg országosan összesen 481.178 példányt (ásóludakkal együtt) figyeltek meg a szakemberek.

szilágyi attila/hnpi

Ez azt jelenti, hogy majdnem minden második vadludat a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén regisztrálták.

Kiemelt jelentősége van a két fokozottan védett lúdfajunk évenkénti felmérésének is, hiszen így tudják nyomon követni az átvonuló és telelő állományok alakulását.

Kapcsolódó
Vadludak százai pusztultak el a kiskunsági viharban
Idős helyi lakosok szerint emberemlékezet óta nem volt ilyen vihar a területen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik