Mozaik

A város, ami mintha legóból épült volna

Getty Images
Getty Images
Az építészek kreativitását a nosztalgia irányította.

Megvan az oka annak, hogy Legoland-et évente 15,7 millióan látogatják. Vitathatatlanul van valami kielégítő – sőt lenyűgöző – az apró, színes téglalapok felhasználásával készült szerkezetekben, amelyek egyszerűen a helyükre pattannak.

A legók nem csak a gyerekek figyelmét hívják fel magukra, szakképzett építészek – konkrétan Dmitro Vasziljev, Alekszandr Popov, Olga Alfiorova a kelet-európai Archimatika cégnél – szintén érdeklődnek a legók iránt. Az Archimatika építészei a miniatűr méretű építőkockákban találtak ihletet legújabb projektjükhöz: a Comfort Townhoz, egy Kijevben, Ukrajnában található lakásprojekthez, írja az architecturaldigest.com.

Kapcsolódó
Csillagkapu köt össze egy lengyel és litvánt várost
A világon először kapcsolódott össze két város egy virtuális kapu segítségével.

Amikor elvállalták a projektet, az építésziroda célja az volt, hogy a nyüzsgő ukrán város közepén lévő,  meglehetősen csúnya ipari övezetet gyönyörű lakótömbbé alakítsa, ami mindenekelőtt eladható – még válság idején is. A projekt végül 11 évet vett igénybe.

Getty Images

A város az építészeknek szabad kezet ajánlott, hogy a területet olyan hellyé alakítsák, ahol az emberek valóban élni szeretnének, így nem meglepő, hogy a csapat egy Lego-városhoz hasonlót épített. A fényes, figyelemfelkeltő árnyalatok és a szemet gyönyörködtető pasztellszínek kombinációjával olyan gyönyörű hellyé tették Comfort Townt, amit nehéz nem észrevenni. Ráadásul a szépség mellett a nyugalom érzetével büszkélkedhet,  hiszen az összes teret utcák és udvarok osztják fel, így nem érződik túl szűknek.

Comfort Town rendelkezik egy 14 763 négyzetméteres kiskereskedelmi részleggel, amely egy méretes fitneszklubot és egy 3,7 hektáros szabadtéri sportlétesítményt is tartalmaz. A lakóházak alsóbb szintjein kávézók, üzletek, irodák is találhatók.

Getty Images

Az új várost hamar belakták a város fiatalabb generációi és azok a városlakó szakemberei, akik inkább európai életmódot folytatnak, mint a városban olyan erősen rögzült szovjet életmódot.

Bár a lakóknak fel kell áldozniuk a luxust, például az erkélyeket és néhány építészeti dekorációs elemet, a Comfort Town pontosan az, amit a neve ígér: kényelmes, komfortos. Az Archimatika még néhány már korábban létező elemet is helyreállított, például a parkot, ami ma virágzó évelő fák, szobrok és egy szökőkút otthona.

Kapcsolódó
Teszt: melyik város hol található?
Ismered hazánkat? El tudod helyezni a nagyobb városokat a térképen, tudod melyik város melyik megyében található? Teszteld tudásod, és kiderül.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik