Mozaik

Csillagkapu köt össze egy lengyel és litvánt várost

Vilnius Tech
Vilnius Tech
A világon először kapcsolódott össze két város egy virtuális kapu segítségével.

Ami nem is annyira kapu, inkább ablak, melyen keresztül egy másik város terére nézhetünk át. Ez a virtuális híd Litvánia fővárosát, Vilniust és az egyik legrégebbi lengyel várost, Lublint köti össze. Vilniusban a kapu a vasútállomás mellett található, Lublinban pedig a Litewski téren – írta cikkében a Boredpanda.

Az alkotó, a Vilnius Tech megfogalmazása szerint ez az interaktív installáció (amit PORTALAS-nak, angolul PORTAL-nak neveztek el) egy új hullámú „közösség-gyorsító”, amelynek célja a különböző kultúrájú embereket összehozni és arra ösztönözi őket, hogy gondolják át az egység érzését.

Vilnius Tech

A két várost egy történelmi kapocs is összeköti: a Lublini Unió, amit 1569. július 1-jén írták alá és ami egyetlen államot, a Lengyel – Litván Nemzetközösséget hozta létre, amely akkoriban Európa egyik legnagyobb országa volt.

Ez a körablak – a helyiek szerint is – leginkább a Csillagkapu című film dimenziókapujához hasonlít, csak épp nem lehet rajta átmenni, viszont belesni a másik város terére, integetni az ott sétáló embereknek, kapcsolatba lépni velük – azt igen.

A kapuk lényegében egy-egy képernyőből és kamerából állnak, és az internet segítségével tudnak összekapcsolódni és élő webkameraként közvetíteni egymás felé a két város történéseit.

Vilnius Tech

A Vilnius és Lublin közötti kapu az első ilyen kezdeményezés a világon, de nem az utolsó. A projekt alkotói azt tervezik, hogy még tíz várost fognak összekötni a világ minden tájáról. A következő „csillagkapu” az izlandi Reykjavikban, egy másik pedig az Egyesült Királyságban, Londonban nyílik  majd.

Kapcsolódó
5 extrém lakóhely, ahol békében élnek az emberek
Az ember bárhol megél. A következő képsorok ékes bizonyítékai ennek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik