Mozaik

Milliárdokat költenek szaloncukorra a magyarok

Wikimedia Common
Wikimedia Common
Egy-egy háztartásban évente 1 kilónyi szaloncukrot vásárolnak.

A szaloncukor az adventi időszak hagyományos édessége. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint egy-egy háztartás évente 1 kilónyi szaloncukrot vásárol, a legkedveltebb a zselés, a marcipános, a kókuszos, a karamellás és a csokoládékrémes, olvasható az agrárkamara weboldalán.

Kapcsolódó
Így készíts szaloncukrot házilag
Az adventi készülődésnek nagyszerű része lehet, ha nekiállunk néhány házilag is elkészíthető szaloncukornak.

Bár eredetileg a szaloncukor külföldről érkezett hazánkba, korábbi formájától annyira eltér, hogy joggal tekinthetjük hungarikumnak.

A papírba csomagolt, eredetileg fondant, azaz cukorszirupból készült nyalánkság német közvetítéssel jutott el a történelmi Magyarországra, és vált népszerűvé egész területén a XIX. század végére, így Szlovákiában és Romániában is van hagyománya a karácsonyfa szaloncukorral feldíszítésének.

Magyarországon évente közel 3500 tonna szaloncukrot vásárolnak a hazai fogyasztók, több mint 7 milliárd forint értékben. A szaloncukor-értékesítés a 2020-as év kivételével évről évre növekvő tendenciát mutat, az egyik legnépszerűbb szezonális terméknek számít a karácsonyi időszakban

– áll a közleményben.

A felmérések szerint egyre többen keresik a minőségi szaloncukrokat. Egy-egy háztartásban évente 1 kilónyi szaloncukrot vásárolnak, és továbbra is a legkedveltebb ízek a piacon a zselés, a marcipános, a kókuszos, a karamellás és a csokoládékrémes.

A szaloncukrok ízesítése igen változatos, az idén második alkalommal megrendezett, civil kezdeményezésű „Az Év Szaloncukra – 2021” versenyre a gyártók 152 ízt neveztek be. A termékek között megjelentek a hozzáadott cukrot nem tartalmazó szaloncukrok is, amivel a gyártók a fogyasztói igények változását követik.

Kapcsolódó
Német ötlet, magyar szaloncukor, gyémánt díszek: legek és érdekességek a karácsonyfáról
A világ legdrágább dekorációja 2,5 milliárd forintba került, igaz nem Magyarországon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik