Mozaik

Bárhol megjelenhet a kóborló kiskunhalasi párduc

A ragadozóval szembeszállni életveszélyes, mert valószínűleg erősebb mindenkinél.

Amint azt a napokban megírtuk, december 8-án pumához hasonló, fekete színű nagymacskát rögzített mozgás közben egy kamera egy Kiskunhalas határában zajló építkezés közelében.

Kapcsolódó
Fekete nagymacska kóborol Kiskunhalasnál
Felvétel is van az állatról.

Az esetet követően olyan feltételezések is napvilágott láttak, hogy esetleg manipulált a felvétel. A rendőrség december 15-i közleménye szerint – a videót elemezve – az elsődleges vizsgálatok alapján a felvétel valódi, a szakemberek véleményei alapján egy fekete párduc lehet a felvételen.

Az állat nagy terület bejárására képes, így bárhol előfordulhat.

A videó közzététele óta több bejelentés érkezett a rendőrségre, azonban azok közül csak egyet lehetett a keresett állathoz kötni. Ezen információk alapján a kiskunhalasi rendőrök azonnal a megjelölt helyszínre mentek, ami a korábbi felvételen látható területtől nem messze volt. Az egyenruhások nem találták a ragadozót, azonban valószínűsíthetően a nyomait látták a helyszínen

– olvasható a közleményben.

police.hu

A Szegedi Televíziónak nyilatkozó Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója úgy vélekedik, hogy az állat várhatóan lakott települések közelében bukkanhat fel újra. Feltehetően ember mellett nevelkedett, így tőlük várja az élelmet. Mivel rendkívül veszélyes egyedről van szó, mindenkit óva int, hogy a közelébe merészkedjen.

Az alapvetően rejtőzködő életmódot folytató ragadozó kutyákat, macskákat, háziállatokat fog zsákmányolni házak közelében, amennyiben ott fog előkerülni. Az állat kiszámíthatatlan, mivel vélhetően eddig emberek között élt fogságban, szembeszállni azzal életveszélyes, mert valószínűleg erősebb mindenkinél

– fogalmazott a szakember.

Veprik Róbert – aki három éve altatólövedékkel ejtette el a Bükkből egészen Sándorfalváig kóborolt medvét – azt is elmondta, hogy a fekete párduc befogása nagy körültekintést igényelhet. Az altatólövedéket – mert élve akarják befogni – 20 méteres távolságból lehet biztonsággal kilőni, de felvetődik a kérdés, mi lesz, ha a villámgyors állat – amely néhány másodperc alatt képes 20 métert megtenni – ellenük fordul?

Éppen ezért ebben az esetben lőfegyveres biztosításra mindeképp szükség lesz

– mondta a Szegedi Vadaspark igazgatója.

Kapcsolódó
Meg kell tanulni együtt élni a farkasokkal
Ahol emberek és nagyragadozók osztoznak egy adott területen, ott szinte mindig konfliktusok alakulnak ki.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik