MTI/EPA/Ian Langsdon
Mozaik

Késik a tűzvész okozta károk helyreállítása a Notre-Dameban

Az elhúzódó ólommentesítés és a pandémia okozta leállások miatt valószínűleg nem tudják tartani a felújítás tervezett határidejét.

A 2019-es tűzben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház rekonstrukciójához mintegy ezer tölgyet használnak fel, írta az MTI.

Kapcsolódó
Victor Hugo 1831-ben leírta a Notre-Dame lángolását
Ennek köszönhető, hogy a katedrális megmenekült.

Az épület stabilizálási munkálatai szeptemberen fejeződtek be, ezután kezdődhetett meg a tényleges helyreállítás.

A székesegyházban 2019. április 15-én csaptak fel a lángok, elpusztítva a tetőzetet és a huszártornyot. Emmanuel Macron elnök akkor ígéretet tett arra, hogy a székesegyházat öt éven belül helyreállítják, de ezt a határidőt több hátráltató tényező, köztük az elhúzódó ólommentesítés és a pandémia okozta leállások miatt valószínűleg nem tudják tartani.

A katedrális tornyának újjáépítéséhez szükséges, mintegy ezer tölgyfa kivágása múlt héten csütörtökön kezdődött.

Franciaország-szerte 45 fűrészüzem dolgozza fel, szárítja és tárolja majd a faanyagot, amelyet 2023-ban szállítanak az építkezés helyszínére. Azért a tölgyet választották, mert olyan építőanyagot akarnak használni a helyreállításhoz, amely az eredetihez a legjobban hasonlít.

A felújítás költségeit pontosan még nem tudták megbecsülni, de eddig mintegy 840 millió euró (309 milliárd forint) gyűlt össze adományokból.

A tűz okát még nem tisztázták teljesen, de valószínűleg az elektromos rendszer hibája vagy egy el nem oltott cigaretta okozhatta a tüzet.

Kapcsolódó
Kézműveseket keresnek a Notre-Dame újjáépítéséhez
2019. április 15. estéjén a párizsi Cité-szigeten lévő világhírű székesegyház lángokba borult.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!