Mozaik

A katedrális, amit sárkánycsontok díszítenek

flickr.com
flickr.com
A csontokról valójában a legtöbben azt gondolják, megkövesedett bálnacsontok vagy mamutcsontok.

A lengyelországi, Krakkóban lévő Wawel-katedrális több, mint 900 éves, számos lengyel király maradványát, nemzeti hősök , tábornokok és forradalmárok sírjait őrzi, de a székesegyház igazi vonzereje a bejárat mellett függő csontköteg, ami a pletykák szerint a helyi sárkányé volt, írja az Atlas Obscura.

Kapcsolódó
Óriás falfestmény a veszprémi alagút dísze
Az ötletgazdák a kezdeményezésükkel az élővilág védelmére szerették volna felhívni a figyelmet.

A katedrális bejárata mellett Smok Wawelski – azaz Wawel sárkánya – „igazi” csontjai vannak. Véletlenszerű zűrzavarban vannak egymáshoz láncolva, magasan a főajtók felett lógnak.

A sárkányról azt állították, hogy a Wawel-domb barlangjában, a Visztula folyó mellett, Krakkóban élt. A szörny a város megalapítása előtt pusztította a vidéket. Klasszikus lányfaló volt, a helyi embereknek minden hónapban ki kellett ültetniük egy fiatal nőt, hogy a fenevad csillapítsa az étvágyát.

wikipedia.com

A legenda szerint végül egy helyi hős (vagy változattól függően egy helyi inas) ölte meg, aki kénnel és szurokkal bélelt báránnyal etette meg a sárkányt. Ettől a vadállat annyira megszomjazott, hogy addig ivott vizet a folyóból, amíg fel nem robbant.

A csontokról valójában a legtöbben azt gondolják, megkövesedett bálnacsontok vagy mamutcsontok. Az azonban biztos, hogy évszázadok óta ott vannak, és mágikus erőkkel bírnak.

Kapcsolódó
A sziget, ahol a kötés határozza meg a férfiasságot
A chullo jelzi a férfiak házassági állapotát, céljaikat és vágyaikat egyaránt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik