Mozaik

Lebontják a mennybe vezető lépcsőt

Getty Images
Getty Images

Minden valószínűség szerint 2022-ben lebontják Hawaii egyik legnépszerűbb turisztikai látványosságát, a Ha’ikū lépcsőket, amit leggyakrabban csak a mennybe vezető lépcsőként emlegetnek, írja a CNN.

Az Oahu Ko’olau hegységen található, 3922 fokból álló lépcsőt eredetileg az amerikai hadsereg építette az 1940-es években.

Getty Images

A tetejére érve a felhők közé csöppenhetnek a látogatók. A helyi lakosok szerint innen a leglátványosabb a kilátás az egész szigetcsoporton.

A növekvő ismertsége miatt megszaporodtak a környéken a szeméthegyek, és a látogatók egyre gyakrabban kerültek összetűzésbe a helyi lakókkal. A hatóságok 1987-ben a lépcsők lezárása mellett döntöttek, de a turisták számára ez azóta sem jelent akadályt. A legendás magaslati túraútvonalon ráadásul az elmúlt években a sérüléssel járó balesetek száma is megszaporodott.

Az egyre gyakoribb szabálysértések és a turisták növekvő száma komoly költséget jelent Honolulu számára és negatív hatással van a közelben élő életminőségére.

Getty Images

Esther Kiaʻāina, a helyi tanács egyik tagja a lap megkeresésére közölte, szeptember 8-án a tanács a lépcső eltávolítása mellett szavazott.

Az indoklás szerint a város már több mint egymillió dollárt költött az adófizetők pénzén a lépcső folyamatos megújítására és a biztonsági intézkedésekre.

A végső döntést Rick Blangiardi, Honolulu polgármestere hozza majd meg 60 napon belül, és valószínűleg jóvá is hagyja a javaslatot. A lépcső elbontása egymillió dollárból valósulhat majd meg.

Getty Images

A problémát egyébként az is jelenti, hogy a lépcső lakott területről indul, ahol nincs elég parkoló sem, a turisták pedig felbolygatják az életet.

Ha a polgármester meghozza a döntést, a mennybe vezető lépcső lerombolásáról konkrét terveket készítenek.

Kapcsolódó
A sziget, ahol törvénybe iktatták a kedvességet
Az Aloha a szia és a viszlát szavakat hivatott helyettesíteni, de jóval többet jelent annál: magában hordozza Hawaii szellemiségét.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik