Mozaik

A lovagkor világába repít vissza Ozorai Pipo vára

Györkő Zsombor
Györkő Zsombor
A régi lovagok kora elevenedik meg a szemünk előtt, miközben a reneszánsz hangulatú falak közt sétálunk.

Lankás tolnai dombság vonulatainál található Ozora községe, melynek nevezetessége a reneszánsz várkastély, mely büszkén áll a község középpontjában.

A kastélyt egy firenzei kereskedőcsalád sarja, Zsigmond király lovagja, Filippo Scolari, vagy ahogy hazánkban nevezték, Ozorai Pipo építtette, aki feleségül vette a fiúsított Ozorai Borbálát, a férfi ágon kihalt Ozorai nemesi família örökösét.

Pipot Zsigmond 1404-ben ispánnak nevezte ki, feladata volt a déli határvonal védelme, ezért a betörő törökök ellen 1416-ban kastélyt emeltetett. A gótikus stílusban elkészült vár nem hasonlított a korra jellemző várakra, sokkal inkább az itáliai városi palotákra emlékeztetett. Alaprajza négyzetes volt, sarkain kerek tornyokkal, udvarán főúri pompával.

Györkő Zsombor

1426-ban Pipo örökösök nélkül elhunyt, őt felesége is követte 12 év múlva. Ezután a kastély Hédervári Lőrinc nádorispán tulajdonába került. 1491-ben Habsburg Miksa trónkövetelő zsoldosai elfoglalták a várat. Ekkortájt kerülhetett sor reneszánsz stílusú átépítésére. Elkészült a korlátos folyosó és az ablakok kereteit is kicserélték reneszánsz faragott kövekre.

1537-ben Török Bálint fegyvereseivel rohanta le, őket a törökök követték 1544-ben, akik nagyjából 140 évig birtokolták a várat. 1686-ban a Habsburg katonaság ostrommal foglalta el akastélyt, az ostrom során a vár nyugati oldala le is omlott. Az Esterházy földesurak később a leomlást kijavítottak, és egy nagy átalakítással uradalmi gabonamagtárként használták az épületet.

1970-ben régészeti kutatások kezdődtek, felújítási munkálatok is történtek, amik 2002-ben fejeződtek be. A kastélyt 2007 óta gondozza a műemlékfelügyelet.

Ma az ozorai vára reneszánsz hangulatú. A belső udvar vadszőlővel befuttatott, amit reneszánsz kőfaragványok díszítenek.

Bent, a múzeumként üzemelő várban életnagyságú lovaskatona szobor, díszes trónterem, reneszánsz konyha, fegyvergyűjtemény várja a látogatókat.

Galéria
Györkő Zsombor

A berendezés segítségével visszacsöppenhetünk a lovagkorba, megtekinthetjük Borbála hálószobáját, a reneszánsz kandallós tróntermet és a reneszánsz ebédlőt. Az emeleti termekben Ozorai Pipo életén keresztül elevenedik meg Zsigmond király korának lovagi kultúrája.

A kastélyban 15. századi élményház és egy reneszánsz konyha is vár mindenkit.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik