Mozaik

Házhoz ment a madárcsoda Kiskőrösön

Nem akármilyen élményben lehetett része hétvégén egy kiskőrösi férfinek, akinek a kertjében landolt egy hazánkban egy kivételtől eltekintve teljesen ismeretlen madár, számolt be róla Facebook-oldalán a Birding Hungary.

A poszt szerint Nyúl Mihály vasárnap reggel figyelt meg a háza mellett egy feketetorkú rigót, ami túlzás nélkül szenzációnak számít, mert Magyarországon korábban eddig csak egyszer találkoztak a fajjal.

A ritkaság 2013-ban bukkant fel először hazánkban, akkor Debrecenben sikerült lencsevégre kapni. 

Nyúl Mihálynak ezúttal szintén sikerült fotót készítenie a madárról, amit meg is osztott a madármegfigyelőkkel. Mint írta,

a teraszunk szőlőlugasára ült be, ahonnan fél órát követően elzavarta egy fekete rigó. Később többször is előkerült az utca többi kertjében. Körülbelül 10 óra 30 perc után eltűnt és nem került elő, de nyilván az elkövetkezendő napokban keresni fogom, táplálékot talál (alma, szőlő).

Nyúl Mihály / birding.hu

A Wikipedia vonatkozó szócikke szerint a feketetorkú rigó Oroszország, Kína és Mongólia területén fészkel, telelni délre vonul. Kóborló példányai Európa nagy részére is eljutnak. Természetes élőhelyei az északi erdők, mérsékelt övi erdők, szubtrópusi vagy trópusi füves puszták, valamint legelők, ültetvények, szántőföldek és vidéki kertek.

Az elterjedési területe rendkívül nagy, egyedszáma is nagy. A Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján nem fenyegetett fajként szerepel. A fajt Feliks Paweł Jarocki lengyel zoológus írta le 1819-ben.

Kapcsolódó
Meglepte a madarászokat a Golopon feltűnt hófehér szajkó
Kétszer is megjelent egy kihelyezett kerti itatónál.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik