Kertünk-Portánk

Valóságos madárparadicsom a kiskunhalasi kert

Vincze László
Vincze László
Nem ritka, amikor egyszerre közel száz madár is jelen van az etetőnél.

Az énekesmadarak téli etetésének fontosságáról már írtunk az oldalunkon,  és jó látni, hogy egyre többen érzik szívügyüknek a témát.

A Kiskunhalason élő Vincze Lászlónak igazi madárbarát kertje van, és nem csak gondoskodik a kertjébe látogatókról. Mint elmondta, a horgászat mellett a madarak megfigyelése is kedvenc időtöltései közé tartozik.  Miután csak egy egyszerű digitális gépe van, így ahhoz, hogy jó felvételt készítsen, egészen közel kell mennie a madarakhoz.

Kedvencem a meggyvágó a papagájos viselkedése és papagájos kinézete miatt. A szarkát a legnehezebb megközelíteni, így fényképezni sem egyszerű. A zöld küllő a legritkább,  eddig csak egyszer látogatta meg a kertünket.

László rendszeresen eteti őket, és elmondása szerint imádnak hozzájárni csemegézni, nem ritka, amikor egyszerre közel száz madár is jelen van.

Az udvarom egy madárparadicsom! Meggyvágó, csíz,zöldike, széncinege, kék cinege,tengelic, fenyőpinty,erdei pinty,nagy fakopáncs, balkáni fakopáncs, őszapó, gerle, veréb mindig van az udvaron. Süvöltőt és csuszkát nem láttam eddig talán, de szerintem egyszer ők is megjelennek.

Sok fajta csapatosan jár, mondjuk az őszapók, csízek, zöldikék. Az olyan kistestű madarak, mint amilyen a kék cinege, a széncinege, a vörösbegy, a zöldike, a csuszka, a tengelic, vagy éppen az erdei pinty, szívesen fogyasztják a különféle magvakat. A legegyszerűbb és egyben legolcsóbb megoldást, ha napraforgómagot adunk eleségként.

A kert madarai eltérő módon táplálkoznak, egyes fajok inkább a földön keresgélnek ( például a veréb, rigók, meggyvágók), míg mások az etetőn táplálkoznak. A napraforgó és a köles  mellett természetesen a natúr (nem sózott, nem pörkölt) dió, fekete dió, mogyoró, földimogyoró, kesudió, pisztácia  is potenciális téli madáreleség.

László maga készíti a cinkegolyókat, amik többnyire darált, nyers kacsatesthájból készül,  napraforgóval, kölessel, kukoricadarával összegyúrva. A cinkegolyókat  a fák, bokrok magasabb ágaira akasztva, nem csak a madarakat tápláljuk, hanem lehetőségünk nyílik a kert tollas vendégeinek megfigyelésére és fényképezésére is. Háló nélkül, etetőtálcára téve is szívesen csemegéznek belőle kedvenceink, mint például az alábbi videóban a vörösbegy.

A cinkegolyóhoz hasonlóan nagy energiatartalmú élelem a saját készítésű madárkalács is, mely marhafaggyúból, magokból és szotyolából áll. Természetesen almával is megkínálhatjuk őket.

Itassunk is, ne csak etessünk!

Az itatáshoz elég egy  műanyag cserépalátét, amit feltöltünk langyos vízzel. Más teendőnk a jég eltávolításán, és az itató újra töltésén kívül nincs vele.

Az alábbi fotók pedig méltán mutatják, milyen csodákban lehet részünk, télen-nyáron, ha kertünkbe csalogatjuk a madarakat. A fotókért köszönet Vincze Lászlónak.

Fotók: Vincze László

Kapcsolódó
Nézd meg, hogyan kell etetni a kezedből mókust és madarakat
Elkezdődött a madáretetési szezon, de sok kertben megjelennek a mókusok is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik