Mozaik

Alig találnak idénymunkást szőlőmetszésre a Balatonnál

MTI/Balázs Attila
MTI/Balázs Attila

Javában zajlanak a metszések a Balatonboglári borvidéken, de az időjárási szélsőségek mellett a munkaerőhiány is egyre aggasztóbb az ágazatban, írja a sonline.hu.

A helyzet már úgy áll, hogy aki csak tudja, mozgósítja a családot, így próbálják megoldani a szőlőben a munkát.

A lap tudósítása szerint Ordacsehiben, a Balaton Agrár Zrt.-nél december óta csattognak az ollók. Bohus Zoltán, a vállalat szőlészeti ágazatvezetője elmondta: már tavaly is alkalmaztak egy előmetsző gépet, amely a vesszők 60-70 százalékát eltávolítja.

Nagyon nehéz idénymunkást találni a környéken, napi bejelentéssel 60-80 metszőt foglalkoztatunk. Azt tapasztaljuk, hogy a fiatalok közül egyre kevesebben vállalják ezt a munkát, holott versenyképes bérekkel próbáljuk idecsábítani őket

– magyarázta.

Szüretkor két kombájn dolgozik, egy-egy gép 40-60 ember munkáját tudja kiváltani, de elmondása szerint ha nem lennének ilyen gépeik, akkor nem tudnának időre végezni.

Nezdei Sándorné családi gazdálkodó szintén arról mesélt, 2016-ban egy tucat napszámost foglalkoztattak, ma örül, ha kettőt talál a környéken.

A legnagyobb problémának ő azt látja, hogy kiesik egy idősebb generáció, a fiatalok pedig nem szívesen választják a mezőgazdasági idénymunkát. Megjegyezte, a költségeik eközben folyamatosan nőnek.

A cikk a szakmai szervezetekre hivatkozva azt írja, az ágazatban átlagosan húszszázalékos mennyiségi vagy minőségi veszteséget szenvednek a dolgos kezek hiánya miatt. Becslések szerint a szektorban összesen 140 ezer főállású ember dolgozik, a részmunkaidős vagy szezonális munkásokkal együtt a mezőgazdaság 200-250 ezer embernek ad munkát.

Kapcsolódó
Kíméletlen pusztítást végeznek a kárókatonák a Balatonnál, a szakemberek tehetetlenek
A madarak nagy létszáma ellenére is csak igen gyér kilövési számokat tudnak produkálni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik