Mozaik

Debrecen csüngő japánakácai versenyeznek az év fája címért Európában

Év Fája
Év Fája
Február 1-én elkezdődött a közönségszavazás.

Az Európai Év Fája verseny immár tizenkét éve hívja fel a figyelmet a fák és az emberek, a természet és a közösségek kapcsolatára, illetve a fáknak Európa kulturális és természeti örökségében betöltött szerepére és jelentőségére – olvasható az Év fája oldalon

A február végéig voksolhat bárki kedvenceire a www.treeoftheyear.org oldalon – érvényesen szavazni két fa bejelölésével lehet!

Hazánkat az idei évben a debreceni Csokonai Színház csüngő japánakácai képviselik, amely két fa tavaly elnyerte a magyarországi Év Fája címet. A csüngő japánakácok megnevezése kicsit félrevezető, ugyanis a faj nem Japánból, hanem Kínából illetve Koreából származik. A törzsre oltott, csüngő ágrendszerű, időskorban különleges és hatalmas boltozatos koronát viselő egyedek Debrecen város büszkeségei.

Kapcsolódó
Ezeréves spanyol magyaltölgy az év fája Európában
A Magyarországot képviselő mélykúti júdásfa nyolcadik lett.

A két fa a Csokonai színház bejárata előtt áll, magasba ívelő ágaival sokszor betekintettek a teátrum ablakain, és minden estére jutott nekik bőven megbeszélni való. Belestek a kulisszák mögé és láttak ezernyi sikert és bukást, hallottak tapsorkánt és üdvrivalgást, átéltek ínséges időszakot és csillogó éveket.

Az eseményt idén 12. alkalommal rendezik meg a vetélkedőt, ahol most 16 ország 16 fája versenyez egymással; eddig összesen 4 alkalommal nyerte el magyar fa az Európai Év Fája címet, évente összesen több mint 300 000 szavazat érkezik a fákra.

Kapcsolódó
Mélykúti júdásfa lett az év fája 2020-ban
A győztes fa képviseli Magyarországot az Év Európai Fája megmérettetésen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik