Mozaik

Sir David Attenboroughot is jelölték az idei Nobel-békedíjra

TIM P. WHITBY/GETTY IMAGES
TIM P. WHITBY/GETTY IMAGES

Sir David Attenborough természettudós, dokumentumfilmes az idei Nobel-békedíj egyik jelöltje.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a fehérorosz disszidens, Szviatlana Cihanouskaja is a jelöltek között van, akiket a norvég döntéshozók jelöltek a díjra. További jelöltek között van többek között a bebörtönzött orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij, a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság, a WikiLeaks és a Chelsea Manning, a NATO, valamint a CARE segélyszervezet,

Az utolsó pillanatban közölt bejelentések szerint az elismerés további jelöltjei közé tartozik Ferenc pápa, a tavalyi puccs ellenzői által létrehozott mianmari nemzeti egységkormány és Simon Kofe tuvalu külügyminiszter is.

Nobel-békedíjra bárki pályázhat, aki megfelel a jelölési feltételeknek.  A határidő január 31-én járt le, de a jelölések   nem jelentik a Nobel-bizottság jóváhagyását.

A 2022-es díjazottat októberben hirdetik ki.

Sir David Attenborough Nagy-Britannia legismertebb filmrendezője. Természettudós, dokumentumfilmes, az ismeretterjesztő televízióműsorok egyik úttörője. Első munkahelye – a Cambridge-i Egyetem és a Királyi Haditengerészetnél eltöltött két év után – egy londoni kiadónál volt. Aztán 1952-ben csatlakozott a BBC-hez producergyakornokként, és a Zoo Quest sorozaton (1954–1964) végzett munkája során először volt lehetősége a Föld távoli részeire is eljutni, ahol csodás felvételeket készített a vadon élő állatokról.

Az évek során a világ vezető természetfilmjeinek készítőjévé nőtte ki magát, számos ismert alkotással, köztük a  „A kék bolygó” (2001), „Emlősök élete” (2002), „A Föld bolygó” (2006), “Egy élet a bolygón” és számos más műve. Sir Davidet 1985-ben lovaggá ütötték, 2005-ben pedig megkapta a Érdemrendet. A Royal Society tagja, és élen jár a bolygó hanyatló fajaival és megőrzésével kapcsolatos kérdésekben.

Támogatta a bolygók biológiai sokféleségének helyreállítását, a népességnövekedés korlátozását, a megújuló energiára való átállást, a klímaváltozás mérséklését és a húsfogyasztás csökkentését.

Kapcsolódó
David Attenborough: Minden nap, ami úgy telik el, hogy nem teszünk valamit, elpocsékolt nap
A világhírű brit természettudós azt mondja, nem áll le, amíg a szervezete azt nem parancsolja.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik