Mozaik

Lesből támadnak áldozatukra a debreceni állatkert zöld fapitonjai

facebook/zoo debrecen
facebook/zoo debrecen
Pihenéskor és vadászáskor jellegzetes pózban tekerednek a faágakra.

A vadvilág világnapja alkalmából a napokban két új jövevénnyel, egy zöld fapitonpárral gyarapodott a debreceni állatkert, közölte az intézmény igazgatója csütörtökön az MTI-vel.

Kapcsolódó

Nagy Gergely Sándor elmondta: a Debrecenben korábban sosem tartott faj képviselői már el is foglalták újonnan megépült, természethű bemutatójukat a trópusok egzotikus flórájának és faunájának otthont adó Pálmaházban.

A hétéves nőstény és a kétéves hím a remények szerint tenyészpárt alkot majd, így szaporítani is sikerül e különleges fajt

– tette hozzá.

Az Új-Guineán, Indonézia keleti szigetein és az ausztráliai York-félsziget északnyugati csücskén őshonos zöld fapiton, más néven smaragdzöld piton (Morelia viridis) trópusi esőerdők lakója, valamennyi pitonfaj közül ő tölti idejének legnagyobb részét fák ágain

– magyarázta a szakember, aki megjegyezte:

főként kisebb emlősökre, madarakra és hüllőkre vadászik, amelyeket méreg hiányában lesből támadva – ritkábban farka végét csalinak használva – teker körbe és fojt meg.

A fapiton a párzási időszakon kívül magányosan él, pihenéskor és vadászáskor jellegzetes pózban tekeredik a faágakra. A nőstények faüregekbe rakják tojásaikat, majd a pitonfélékre jellemzően köréjük tekeredve keltik ki őket.

Megjelenése és viselkedése jó néhány hasonlóságot mutat a Dél-Amerikában őshonos kutyafejű boáéval, feltehetően a taxonómiai különbségek és a nagy távolság ellenére rendkívül hasonló élőhelyi körülmények következtében.

Az erdőirtás miatti élőhelyvesztés és a hobbiállat-kereskedelem számára történő befogások miatt a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján

– jelezte Nagy Gergely Sándor.

Kapcsolódó
A madár, ami kígyónak álcázza magát
Itthon is lehet találkozni vele, már ha sikerül megpillantani.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik