Mozaik

Különleges vadátjáró kapukat építenek Nógrádban

Az interneten több felvétel elérhető már a Nógrád megyei 21. számú főúton csapdába esett szarvasokról – írta meg a Kemma.

Mivel nem egyedi esetről van szó, ezért Szabó László, a Nógrád Megyei Vadász Szövetség elnökének ötlete alapján tervezték meg az egyirányú vadátjáró kaput, melyből már kettő mintadarab elkészült, ezeket a Vizslás és Salgótarján között korábban a helyileg illetékes vadásztársaság már ki is helyezett.

A kapuk helyét a drótkerítések kivágásával alakítják ki úgy, hogy egy fakeret tetejéhez egyenként rögzített, tíz centiméter átmérőjű akácrudak lengőajtóként nyitnak szabad utat az út felől érkező vadnak. Alul egy küszöbszerű ütköző azt biztosítja, hogy csupán egy irányba – a kerítésen túli zöldterület felé – tudjanak átjárni az állatok.

Lehel Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád megyei igazgatója a lapnak megerősítette, hogy a vadbalesetek megelőzése és csökkentése érdekében 52 egyirányú kaput fognak várhatóan telepíteni a 21-es számú főút Heves–Nógrád megyehatár és Vizslás-Újlak közötti szakaszain.

Igazgatóságunk az útszakasz műszaki átadása – 2019 augusztusa – óta folyamatosan monitorozza az élővad-megjelenést, valamint a vad-gépjármű ütközéseket a 21-es főút kerítéssel érintett szakaszain. A begyűjtött adatok alapján a meghatározott gócpontok közvetlen közelében kijelölték a kollégák a kapuk helyét. Ezek főként a kerítés sarok- és töréspontjainál találhatók, hiszen a vad számára ezek kedvezőbb pozíciót biztosítanak a kapu használatára

– közölte Lehel Zoltán hozzátéve, hogy a kapuk kihelyezése akár már idén megkezdődhet. Az egyirányú vadátjáró kapukat az ország más pontjain is alkalmazhatják majd.

Kapcsolódó
Mesés hajnali szarvasrudlit videóztak a nógrádi lankákon
Az állatok megvárták, míg megáll az autó, majd komótosan átballagtak az úton.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik