Mozaik

Hamarosan megnyitja kapuit Ják ikonikus büszkesége

Facebook
Facebook
A felújításon kívül régészeti feltárások is történtek.

Komoly munkát végeztek a szakemberek 2020 augusztusától a jáki templomban, amely a magyarországi román stílusú építészet szimbolikus alkotása. A 19–20. század fordulóján Schulek Frigyes vezetésével restaurálták a templomot, de azóta a templombelsőben érdemi munka nem történt.

Most még nincsenek padok és bútorok, így a jelenlegi kinézetében áll az épület a legközelebb az eredeti, 13. századi állapothoz, amikor a templom épült, írta meg a vaol.hu.

Kapcsolódó
Több mint ezer éves a Kárpát-medence legrégibb temploma
Talán már akkor a helyén áll, mikor a honfoglaló magyarok belovagoltak a Kárpát-medencébe.

Az elmúlt 120 évben az épület falai nagy mértékben elkoszolódtak, besötétedtek, a díszítőfestések és freskók láthatatlanná váltak, szinte teljesen eltűntek a korom és piszokréteg alatt, ami a gyertyás világítás és a páralecsapódás következménye. A jáki templom egyedülálló a Kárpát-medencében, hiszen nincs több olyan 13. századi festett oltárkép, amely a templom építésének, felszentelésének időszakából maradt fenn

– mondta el Sarkadi Márton a projekt építészeti vezetője.

A restaurálásnak nem csak esztétikai és tudományos oka volt. A templom állapota jelentősen leromlott a felszívódó talajnedvesség miatt. Ennek megfékezésére egyetlen lehetőség kínálkozott, fel kellett szedni a padlót és meg kellett csinálni a szigetelést.

A jövőben az épületben templomfűtés szolgálja majd a híveket, új hangosítási és világítási rendszer is készült.

Régészeti feltárások is történtek, melyek során beigazolódott az a feltételezés, amely szerint már a 11. században állt egy kisebb, egyhajós templom ezen a helyen. A korai templomot kibővítették, illetve átépítették, mielőtt a 13. század második évtizedében megindult a ma is álló templom építése.

A déli toronyaljban feltételezhetjük a birtokos Ják nemzetség temetkezőhelyét, és itt találtunk meg egy olyan épített téglasírt, amelyben minden valószínűség szerint a templomépítő Jáki Nagy Márton csontjai nyugodtak

– hangsúlyozta a régészeti vezető.

Kapcsolódó
Ez a templom a kisalföldi város csodája
A Szent Jakab zarándokút magyarországi kegyhelye a lébényi templom, aminek a XIII. században épült falai ma is lenyűgözik az embert.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik