Életmód

Betiltatnák a templomi harangjátékot egy vasi faluban

torony.hu
torony.hu
A polgármesteri hivatal aláírásgyűjtést kezdeményezett a harangjáték megtartása mellett.

A toronyi harangjáték miatt fordult a megyés püspökhöz néhány helyi lakos, mert szerintük az túl hangos, ezért zavarja a templom közelében élőket a pihenésben, olvasható a község weboldalán.

Kapcsolódó
Letiltatták a hajnali harangozást a nyaralók egy balatoni faluban
A kakaskukorékolás is zavarja őket, de azt nem tudják megtiltani.

Kovács György, a község polgármestere ugyanakkor úgy véli, a harangjáték sokak megelégedésére szolgál,  ezért támogatja annak megtartását.

A templomban 2012 óta 8 és 20 óra között óránként, az időt jelző harangszó után szólal meg a harangjáték. Nem mindig ugyanaz: a 132-féle dallam közül általában mindig a liturgikus időszaknak megfelelő

– írta a Vaol.

A toronyi templom harangjátékát dr. Perger Gyula plébános közbenjárására szerelték fel évekkel ezelőtt. A község lakossága megszerette, soha semmiféle panasz nem érkezett azzal kapcsolatosan, hogy bárkit is zavarna a pihenésben.

Néhány hete a polgármester tudomására jutott, hogy a faluban aláírásgyűjtés kezdődött a harangjáték megszüntetéséért, pedig néhány lakos kivételével a harangjáték a település megelégedésére, örömére működik.

A polgármester úgy véli a katolikus hagyományok fontosak a falu hitélete szempontjából, ezért azt szeretné, hogy a harangjáték változatlan módon, ugyanilyen rendszerességgel megmaradjon.

A szeptember 26-i vasárnapi mise után Kovács György beszédet mondott a hívek előtt.

Haller László plébános úrtól kértem, hadd jöjjek el ma ide, és hadd beszéljek arról, hogy aláírásgyűjtéssel szeretném felmérni a toronyi lakosság véleményét. Már el is készült a levél, amelyet napokon belül megtalálnak postaládájukban. Az aláíró ívvel az önkormányzat és az egyházközség munkatársai a napokban felkeresik Önöket. Aláírásukkal kérem támogassák, hogy a harangjáték változatlan hangerőn, ugyanilyen rendszerességgel szólalhasson meg a toronyi lakosság örömére és megelégedésére

– közölte a hívekkel a polgármester.

A harangjáték megtartásáért kezdeményezett aláírásgyűjtés folyamatban van.

Kapcsolódó
Európa-szerte szólnak az ifjú felvidéki mester harangjai
Hagyományos eljárással készülnek, úgy, ahogy a középkorban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik