Mozaik

Svéd madárvendég bukkant fel Koppánymonostorban

wikipedia.org
wikipedia.org
A mostani megfigyeléssel együtt összesen 17 külföldön jelölt és itthon megfigyelt fenyőpinty adatait őrzik.

Egy Svédországban gyűrűzött fenyőpintyet sikerült lencsevégre kapni március 20-án Koppánymonostorban, Komárom-Esztergom megyében.

A madarat 2019. augusztus 17-én gyűrűzték a Botteni-öböl egy kis szigetén (Stora Fjäderägg). Ez az első olyan svéd gyűrűs fenyőpinty, ami előkerült Magyarországon, írta az mme.hu.

Kapcsolódó
30 millió adatrekordot jegyeztek fel a magyar madarászok
Magyarország madáratlasza a hazánkban megfigyelt 420 madárfaj előfordulási adatait mutatja be.

A mostani megfigyeléssel együtt összesen 17 külföldön jelölt és itthon megfigyelt fenyőpinty adatait őrzik a hazai Madárgyűrűzési Adatbankban. Ezeket nagyrészt a környező országokban gyűrűzték, a legtávolabbiakat Oroszország Kalinyingrád régiójában.

Itthon eddig 47 ezer fenyőpintyet gyűrűztek a késő őszi, téli és tavaszi hónapokban. Ezek közül 35 példányt figyeltek meg külföldön, Európa 12 országában. A legtöbb hazai gyűrűs fenyőpinty (19 példány) Olaszországban lett meg. A legtávolabbi adatok Észak- és Dél-Norvégiából, Oroszországból (Arhangelszki terület, 2 pld.), Grúziából és Spanyolországból érkeztek.

Pénzes László

A fenyőpinty Eurázsia tajgaövezetében fészkel. Hazánkban átvonuló és rendszeres téli vendég,  szeptembertől áprilisig láthatjuk csapatait tarlókon, etetőkön.

Kapcsolódó
Madarak tízezreit üti agyon az áram évente az országban
Az esetek az elektromos szabadvezeték-hálózat okozta probléma számos különösen aggasztó vonatkozására is rávilágítanak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik