Mozaik

Mesés fotókon mutatja meg gyönyörű tavaszi arcát Dalmácia

horváth zsolt
horváth zsolt
Horvátország kedvelt turisztikai célpontja bővelkedik a természeti csodákban.

Dalmácia Horvátország a magyar látogatók előtt is kedvelt legnagyobb turisztikai régiója, területének a tengerre eső részén mintegy 926 kisebb és nagyobb sziget, szikla és zátony található.

horváth zsolt A Šibenik-híd kora tavaszi napsütésben.

A kötőanyag nélkül épített kőfalak labirintusai szabdalják a számtalan szőlő- és olajbogyó ültetvényt Dalmácia egész területén, ahol a régió mindhárom – északi, középső és déli – részén a mediterrán városok egyedi kulturális nevezetességei, és a változatos, érintetlen természet varázsa várják a látogatókat.

horváth zsolt Otočić Sustipanac pici lakatlan szigete. Közvetlen napkelte után készült a kép, ezért vannak ezek a meleg színek.
horváth zsolt Krapanj-szigete: se autó, se motor, itt a csónak a közlekedési eszköz.

Horváth Zsolt fotós – aki több alkalommal megajándékozta már gyönyörű felvételeivel a Sokszínű vidék olvasóit – ezúttal nem Magyarország valamelyik csodálatos táján barangolt, hanem március utolsó-április első napjaiban Dalmáciában “vendégeskedett”, s ha már ott járt, a Šibenik régióban gyönyörű fotókat készített a tavasz hangulatáról.

horváth zsolt Morinje-híd
horváth zsolt Kőfal. De vajon milyen szerepe lehetett a történelem folyamán?
horváth zsolt Napnyugta az 1700 méter magas Vaganski csúcs alatt. A Nap fénye még megcsillan a távolban a nyílt tengeren nagyjából San Marino irányába.

Itt járva könnyen érezheti úgy az ember, hogy Horvátország csupán kövekből fenyőfélékből és olajfából áll, és ezzel nem is nagyot tévednénk. S hogy miért érdemes tavasszal idejönni? Nos, gyakorlatilag nincs turista, nincs hőség, még nem égett ki semmi – talán ilyenkor mutatja a legszebb arcát

– írta a Facebookon közzétett bejegyzésében, ahol ismertetőket is megfogalmazott a felvételek mellé.

horváth zsolt Júliusra itt csak kiszáradt növényzet és a perzselő forróságban tikkadozó olajfák maradnak. Most azonban a kellemes 18 fokban szinte tobzódik a természet. Ebben az olajfa-ligetben több, mint 200 tő pókbangó virágzott.
horváth zsolt Különös, hogy olykor épp egy forgalmas út mellett találják meg számításukat ezek a védett orchideák. A Himantoglossum robertianum az egyik legkorábban virágzó mediterrán orchidea-faj, mely a Földközi tenger medencéje körüli országokban mindenhol előfordul. Ezek a horvát példányok már teljes virágzásban voltak a Dalmáciában.

Kiemelt képünkön a Morinje-híd, a parton Brodarica települése, a tengerben pedig Krapanj-szigete.

Kapcsolódó
Nyári színekben tündökölnek a Plitvicei-tavak
Európa egyik legszebb természeti látványosságának területén több védett állatfaj: medve, farkas, vidra és erdei fülesbagoly is él.
Olvasói sztorik